Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det räcker nu – vi måste återta tryggheten

Anna Kinberg Batra (M).
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT
Beatrice Ask (M).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Vi kan inte acceptera att parallella samhällen växer fram. Lag och  ordning ska upprätthållas – i hela landet, skriver Anna Kinberg Batra (M) och Beatrice Ask (M). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I går kväll skulle polisen gripa en person i Rinkeby i Stockholm. Väl på plats attackerades de med stenar från maskerade ligister. Upploppen resulterade i att ett trettiotal bilar sattes i brand och flera butiker plundrades. En fotograf från Dagens Nyheter misshandlades. Situationen var så allvarlig att polisen inte såg någon annan utväg än att öppna eld. 

Gårdagens upplopp är ett tydligt exempel på att situationen i några av Sveriges mest utsatta områden är akut. När poliser attackeras, med stenar och våld, är det ett angrepp mot hela vårt demokratiska samhälle. När laglydiga medborgare i Rinkeby och på andra platser ser sina bilar sättas i brand  är det ett angrepp mot oss alla. När företagare i stadsdelen inte vill  eller vågar vara kvar i området av rädsla för rån, våld och hot är det ett tecken på ett område i upplösning. 

Rinkeby är ett exempel på en stadsdel där kriminella dominerar och försöker ta makten. Allt oftare kan vi läsa rapporter om upplopp, bränder och attacker mot samhällsfunktioner som finns till för vår trygghet och säkerhet. 

Företrädare för staten, kommunen och civilsamhället ses som inkräktare. Polisen är inte välkomna  in i området. Ambulans och räddningstjänst har svårt att göra sitt  jobb. Dessutom har Rinkeby varit utan polisstation i fem år. 


LÄS MER: Därför brände jag bilar 


Samtidigt ökar otryggheten i Sverige. Var tredje kvinna känner sig otrygg på  kvällen i sitt eget bostadsområde. Utsattheten för vissa brott ökar. Polisen är en organisation i kris tyngda av svagt ledarskap, stora avhopp och bristande resurser.  

Det  här är en oacceptabel situation. Vi måste nu återta makt och kontroll över tryggheten i hela Sverige. 

Nu krävs konkret politisk handling och ledarskap för att bryta utvecklingen med upplopp, bilbränder och eskalerande brottslighet. Vi kan inte acceptera att parallella samhällen växer fram. Lag och  ordning ska upprätthållas – i hela landet.

Utvecklingen måste brytas och det är bråttom. Regeringen är oförmögen att ta krisen på allvar. 

Regeringen är oförmögen att ta krisen på allvar.

Moderaterna kräver handling här och nu. Vi föreslår därför  skarpa reformer som måste på plats för att lösa den akuta situationen och  återta makt från kriminella i Sverige. 


LÄS MER: Vi curlar inte förortsgängen ur kriminaliteten 


Sverige behöver fler poliser, ny polisledning och mer resurser till polisen

Regeringen  är oförmögen att ge besked om fler poliser och ytterligare satsningar  för att säkerställa att lag och ordning upprätthålls. Moderaterna satsar  tio gånger så mycket som regeringen i anslagsökningar till polisen. I dagsläget lämnar många poliser kåren på grund av alltför dåliga  arbetsförhållanden, för dålig lön och bristande ledning. För att upprätthålla lag och ordning behöver Sverige minst 2 000 fler poliser – med högre lön. Polisen behöver en ny ledning och mer och bättre  resurser för att kunna göra sitt jobb. 

Inför zonförbud för att ta kontroll över särskilt otrygga områden

Regeringen påstår att polisen redan har tillräckliga verktyg för att förbjuda den  som skapar otrygghet att vistas på vissa platser. Men polisen behöver  fler verktyg för att ta tillbaka kontrollen över utsatta områden. Något som poliser i  både Malmö och Göteborg efterfrågat. Moderaterna vill att Sverige inför  en lag om zonförbud. Det innebär att personer kan förbjudas att röra  sig inom ett visst område under en viss tidsperiod på grund av att de begått brott där eller betett sig på ett sätt som  skapar otrygghet. 

Ökat skydd för blåljuspersonal som attackeras

Regeringens oförmåga att agera för ökat skydd för blåljuspersonal är tydlig när de endast kan föreslå en utredning som först ska vara klar sommaren 2018. Skärpt lagstiftning kan alltså dröja till efter nästa val – det duger helt  enkelt inte. Attacker och våld mot blåljuspersonal är attacker mot hela vårt demokratiska samhälle. Alltför länge har den här typen av angrepp kunnat fortgå. Människor som jobbar för att hålla Sverige tryggt måste få ett bättre skydd mot den här typen av attacker. Moderaterna föreslår därför skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. 

Situationen  i Sverige är akut. 

Situationen i Sverige är akut.

Moderaterna kräver att regeringen agerar här och nu för att återta makt och kontroll över tryggheten. Det räcker inte med  att prata, man måste också agera för att Sverige ska kunna vara ett tryggt land för  alla.