Tobias Hübinette och Lisa Wool-Rim Sjöblom är trötta på att behöva utstå "gulinghumor" i bland annat SVT. Foto: Faksimil från Twitter och privat
Tobias Hübinette och Lisa Wool-Rim Sjöblom är trötta på att behöva utstå "gulinghumor" i bland annat SVT. Foto: Faksimil från Twitter och privat

Det räcker med "gulinghumor" nu, SVT

Publicerad

SVT fortsätter att visa "gulinghumor" och den kända "adoptivpä-l-on"-sketchen från Nilecity.
Vad de inte tänker på är att sketchen plågar alla oss svenska asiater som får utstå flin och nedsättande tillmälen i vår vardag, skriver Tobias Hübinette och Lisa Wool-Rim Sjöblom.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Varje år den 29 maj uppmärksammas ett av den svenska humorhistoriens mest klassiska nummer – sketchen ”Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on” som Killinggänget uppförde i SVT:s Nilecity 1995.

Den 29 maj i år tweetade SVT Play ut ett klipp av sketchen försedd med texten ”Glad 29:e maj! #nilecity”, och sketchen sändes sedan i Roliga timmen på kvällen samma dag mitt under fredagsmyset.

I sketchen har en vit pojke, spelad av Robert Gustafsson, adopterats av två koreaner spelade av Johan Rheborg och Henrik Schyffert. De båda koreanska adoptivföräldrarna sjunger Lou Reeds Walk on the Wild Side med en grov ”asiatisk” accent (”Take a walk on the wassa…”), kan inte skilja på ”r” och ”l”, kisar överdrivet med ögonen och ser ut att ha så kallade ”buckteeth”. Sketchen bygger på klassisk så kallad ”gulinghumor” liksom på den omvända adoptionssituationen som utgår från en slags transfobisk transrashumor: Vad skulle hände om en vit svensk adopterades av två koreanska föräldrar?

 

Sketchen är inget annat än ett hån mot landets alla 55 000 utlandsadopterade och alla 180 000 asiater. Vad är det egentligen som är så kul med adopterade liksom med en ”omvänd” adoptivfamilj? Och framför allt: vad är det som är så kul med asiater?

Henrik Schyffert, känd antirasist, delade själv SVT-klippet på sin Facebooksida den 29 maj.

Den ”gulinghumor” som sketchen uttrycker plågar samtidigt alla oss svenska asiater i vår vardag när icke-asiater, tyvärr både vita och icke-vita svenskar, ibland vid blotta anblicken av oss kan börja flina och ropa nedsättande tillmälen vid de mest oväntade tillfällen. Det finns här paralleller till den antisemitiska humorn som också var normaliserad under första hälften av 1900-talet, och som byggde på illvilliga nidbilder av judars kroppar.

Men till skillnad från den antisemitiska humorn dyker förlöjligande skämt om asiaters utseenden och beteenden upp om och om igen i radio och tv, i tidningar och tidskrifter, i reklam- och spelfilmer, i digitala medier och på internet och i shower och scenkonstföreställningar än i dag. Att denna ”gulinghumor” är så folkkär just i Sverige är märkligt mot bakgrund av att inga andra i västvärlden proportionellt sett har adopterat och gift sig med så många asiater som just svenskarna.

 

Problemet är att för oss svenska asiater är de rasstereotyper som ”gulinghumorn” bygger på de enda tillgängliga representationerna som finns att tillgå för oss att spegla oss i. Tänk efter: hur många asiater har du sett i en svensk tv-serie, teaterpjäs eller spelfilm? Och hur många asiatiska skådespelare, musiker, artister eller komiker i Sverige kan du räkna upp?

Det är tyvärr ett faktum att under de senaste 20-30 åren har långt fler vita svenskar som iscensatt asiater i yellowface-utstyrsel – såsom Jarl Borssén, Mi Ridell, Johannes Brost, Anders Lundin, Sissela Kyle och Henrik Schyffert – varit synliga i svensk tv, i svensk film och på svenska scener än det motsvarande antalet svenska asiater.

 

SVT:s hyllning till och sändning av ”adoptivpä-l-on”-sketchen den 29 maj i år bidrar därför till att fortsätta att underblåsa och spä på vardagsrasismen mot alla oss svenska asiater. Allt detta rimmar illa med det antirasistiska mångfaldsarbete som SVT nyligen så stolt har sjösatt med buller och bång, och som till och med har fått kritik för att vara alltför radikalt.

 

Tobias Hübinette, docent och forskare i kritiska ras- och vithetsstudier, och adopterad från Korea

Lisa Wool-Rim Sjöblom, illustratör och serietecknare, och adopterad från Korea

 

Fotnot: SVT play har i efterhand tagit bort sin tweet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag