Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det räcker inte att öppna våra dörrar

Samma rop som skanderades i Tyskland på 30-talet, om att döda judar, hördes i Malmö under helgen. Det räcker inte att öppna våra dörrar längre. Nu måste toleransen få fäste hos alla, skriver judiska församlingens Jehoshua Kaufman.
Foto: Lasse Svensson
Manifestationen i Malmö.
Foto: Magnus Persson

Samma rop som skanderades i Tyskland på 30-talet, om att döda judar, hördes i Malmö under helgen. Det räcker inte att öppna våra dörrar längre. Nu måste toleransen få fäste hos alla, skriver judiska församlingens Jehoshua Kaufman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Rytmiskt klappande och ropande. Flaggor och små barn som ler och ropar. Men vad ropar de? Vad är det som sägs? Vad vill alla dessa människor som står tillsammans och viftar med plakat och skanderar? Det är på arabiska så jag vet ju inte.

Det är på arabiska så riksdagsledamot Hillevi Larsson (S) förstår ju inte arabiska och vet därför inte. Och Daniel Sestrajcic (V) kan ju inte heller arabiska så han förstår ju inte.

Vad är det att förstå? Detta är ju en demonstration för fred och frihet. Det vill väl alla ha eller? Det finns de som förstår och de hör att bland demonstranterna ropas “slakta judarna”.

Barnen klappar händerna och stämmer in. Stick kniven I soldater, barn ska kasta stenar, knivskärarna är hjältar. Det rytmiska skanderandet betyder något och det handlar inte om fred. Det handlar om att döda judar. Samma rop som skanderades i Tyskland på 30-talet, I Ryssland under pogromerna, i Bagdad på 40-talet.

På Möllevångstorget I Malmö hyllar man barn som sticker kniven i andra barn bara för att de är judar. Vad är det för samhälle vi börjat få? Var är fördömandena från politikerna? Var är bevakningen i medierna? Vad lärs ut till barnen? Är detta den tolerans och öppenhet vi vill ha?


Som svensk och jude är jag bekymrad. Jag tror på ett öppet och generöst samhälle. Att ta emot flyktingar är en viktig del av det samhälle jag tror på. Mina förfäder kom hit för snart 150 år sedan på flykt från förföljelse och jag älskar detta land och denna stad som är, eller i alla fall borde vara, ett föredöme i Sverige och världen.

Men det räcker inte att öppna våra dörrar. Vi måste se till att de värden och den tolerans som är så viktiga för oss får fäste bland de människor som har helt andra värderingar. Toleransen får aldrig innebära att vi tolererar hat och våld.

Att vi accepterar rasism och antisemitism, förtryck av kvinnor och sexuella minoriteter är inte ett uttryck för tolerans. Det är en kapitulation för medeltiden.

Politiker svär sig fria. Det var bara ett fåtal som ropades! Det var ju på arabiska! De är förtvivlade! Allt detta är kanske förklaringar, men det är inga ursäkter.

Det jag och andra Malmöbor vill se och höra är att politiker från alla partier säger att våld och hat aldrig är acceptabelt, att uppmaningar och hyllande av dödande och hat alltid är fel.


Jag vill se att ett klart uttalande att det som hände vid manifestationen på Möllevångstorget var fel, och att de som är ansvariga skall ställas till svars för att de inte agerade. Den som arrangerar en manifestation har ett ansvar för det som sker i samband med manifestationen. Det ansvaret kan man inte svära sig fri från, vare sig man förstår språket eller inte.

På en demonstration för fred och frihet ska man önska helt andra saker än att mörda andra människor.

Varken jag eller någon annan ska behöva se oss om över axeln i oro över att någon följt uppmaningen att sticka ner oss med kniv eller kasta sten för att vi har fel etnisk bakgrund, religion, kön eller sexuell läggning.


Jehoshua Kaufman

Informationsansvarig på judiska församlingen