Det pågår ett brott mot mänskligheten

I Myanmar förföljs och dödas den muslimska folkgruppen rohingyer.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
900 000 rohingyer är på flykt undan våld och övergrepp.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
I dag tar FN:s säkerhetsråd upp rohingyernas situation – efter Sveriges begäran, skriver utrikesminister Margot Wallström.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Förra veckan nåddes vi av ännu en omskakande nyhetsrapportering om massgravar i Myanmar. I dag är 900 000 rohingyer på flykt undan militärens våld och övergrepp. 

Nu måste världssamfundet agera på alla fronter. Sverige har begärt att säkerhetsrådet åter tar upp frågan, vilket kommer att ske i dag, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ROHINGYA. I säkerhetsrådet har Sverige intagit en ledande roll sedan vi blev medlemmar för ett år sedan. Vi drev fram ett första möte om Myanmar redan i mars förra året. Situationen har sedan diskuterats i rådet vid sex ytterligare tillfällen och Sverige har varit drivande för att dessa diskussioner kunnat äga rum.

Sverige var också ledande i förhandlingarna som ledde till att säkerhetsrådet i ett uttalande i november kunde fördöma det utbredda våldet, uttrycka oro över de allvarliga kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och begära humanitärt tillträde och säkert flyktingåtervändande. 


LÄS MER: Hundratusentals på flykt från Burma 


FN måste utse ett särskilt sändebud

Det var första gången på mycket lång tid som säkerhetsrådet kunde tala med enad röst i fråga om Myanmar. Detta var ett viktigt steg om än långt ifrån tillräckligt. Nu driver vi på för att FN ska utse ett särskilt sändebud för Myanmar och att rådet ska ta krafttag för att de ansvariga för våldet och övergreppen ställs till svars.

Även FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève är en arena där vi uppmanar Myanmar att leva upp till sina åtaganden om respekt för mänskliga rättigheter. Vittnesmålen om dödande, tortyr och allvarliga sexuella övergrepp är många och fasansfulla och det som sker i Myanmar kan betecknas som brott mot mänskligheten. Vittnesmål bör samlas in så att de skyldiga kan ställas till svars.


LÄS MER: Konflikten i Burma: "Skolboksexempel på etnisk rensning"   


Aung San Suu Kyi har nåtts av vår tydliga kritik

Inom EU driver Sverige på för tydliga åtgärder riktade mot ansvariga för övergreppen, samtidigt som EU:s redan befintliga vapenembargo utvidgas.

Sverige tror på fortsatt tydlig dialog med Myanmars regering. Jag och andra ministrar i regeringen har vid flera tillfällen haft möten med landets statskansler, Aung San Suu Kyi. Senaste mötet var i Myanmars huvudstad Nawpyitaw i november förra året. Jag framhöll då Sveriges mycket tydliga kritik, att ansvar måste utkrävas och att det krävs ett tydligt agerande från Aung San Suu Kyi och Myanmars regering.


LÄS MER: Jamila, 35, såg sin man huggas till döds – sen sköts sonen ihjäl 


FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har lett ett arbete med att ta fram en plan för delstaten Rakhine, där de flesta rohingyer bodde innan de tvingades att fly. Kofi Annan lyfter fram vikten av att hantera grundorsakerna till problematiken, till exempel genom att ge landets rohingyer medborgarskap. 

Sverige, EU och FN står redo att stödja genomförandet av dessa rekommendationer. Vad som nu behövs är att de som flytt ska kunna återvända på ett säkert, frivilligt och värdigt sätt. Detta kräver en genuin plan och politisk vilja från Myanmar, för säkerhet, utveckling och försoning i Rakhine.

Epidemier hotar människorna i flyktinglägren

Samtidigt är den humanitära situationen i flyktinglägren i Bangladesh en stor utmaning. Med regnperiodens start är risken stor att situationen förvärras avsevärt med risk för epidemier.

Jag blev djupt tagen av kvinnornas berättelser när jag besökte flyktinglägren i november. De hade inte bara själva blivit utsatta för våld och kränkningar, de hade också tvingats bevittna hur deras barn utsattes för grova övergrepp och hur deras familjemedlemmar mördades.

Världssamfundet måste agera så att de 900 000 rohingya-flyktingarnas situation får en lösning. Och redan i dag bidrar vi till att dessa utsatta människors nöd kan lindras.


Av Margot Wallström (S)

Utrikesminister