Simon Sköld. Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXPRESSENSimon Sköld. Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXPRESSEN
Simon Sköld. Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXPRESSEN
Simon Sköld och Camilla Läckberg. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESSSimon Sköld och Camilla Läckberg. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Simon Sköld och Camilla Läckberg. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS

Fantastiskt att våga välja bort amning

Publicerad

Jag tycker det är fantastiskt att det finns mammor som kan amma, vill amma och mår bra av att amma. Men jag tycker också att det är fantastiskt med mammor som tydligt vågar ta beslutet att inte amma, skriver blivande pappan Simon Sköld.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När man plötsligt står inför den smått omvälvande situationen att man ska bli pappa blir man överöst med information, åsikter och synpunkter. Att sålla bland alla måsten, goda råd och tips är allt annat än lätt. Alla vet bäst. Jag inser att jag har tur som delar den kommande glädjen med en kvinna som redan fött tre barn. Hon har redan gått igenom detta, hört det mesta och hunnit bilda sig egna uppfattningar och skaffat sig egna erfarenheter.

En av de första sakerna som jag fick höra, från flera håll, när det blev allmänt känt att jag och min blivande fru Camilla Läckberg ska få barn tillsammans var hur otroligt viktigt det är med amningen.

Men jag förstod också tidigt att hon var orolig och brydd över just detta. Vi pratade om det mycket och länge. När hon väl tog beslutet att det inte blir någon amning denna gång minns jag att det kändes bra.

 

LÄS MER: Sluta häckla oss som väljer att amma länge

 

Hon hade bestämt sig och det märktes så tydligt att det var ett beslut hon mådde bra av. Det var dock först då jag insåg hur skuldbelagd den här frågan är. Hur mycket kommentarer, ilska och oro andra visar gentemot kvinnor som väljer bort amningen av en eller annan anledning. Hur de som väljer bort det tycks tvingade in i att försvara sitt beslut. Att ständigt ha dåligt samvete för det val de gjort eller, som i många fall, tvingats göra.

I Sverige i dag borde detta vara en icke-fråga. Oavsett hur mycket bättre vissa hävdar att det är med bröstmjölk framför ersättning så är ersättningen ett gott alternativ när amningen inte fungerar. I alla fall i ett land som vårt.

Varför ska mammor som kämpar eller kämpat behöva känna dåligt samvete när det ger sitt barn ersättning? Hur länge ska de kämpa mot smärta, obehag eller andra anledningar att amningen inte känns rätt eller fungerar?

 

Jag tycker det är fantastiskt att det finns mammor som kan amma, vill amma och mår bra av att amma. Men jag tycker också att det är fantastiskt med mammor som tydligt vågar ta beslutet att inte amma, oavsett anledning. Det är deras val.

I slutändan gäller frågan hur bra ett barn mår om dess mamma mår dåligt. Och med den frågan besvarad borde alla med åsikter i ämnet nöja sig och backa både ett och två steg. Detta gäller särskilt alla män som verkar ha åsikter, synpunkter och inte minst krav. Amning kan aldrig vara mannens beslut!

Det måste vara upp till varje mamma att bestämma över amningen och välja den väg som känns och fungerar bäst för dem. Och det är en ren plikt för varje pappa att stötta och hjälpa mammorna oavsett vilken väg dem väljer.

Hetsen kring amningen måste bort. Det måste vara okej att inte amma.

 

Simon Sköld

MMA-fighter och blivande pappa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag