Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten leder partiets arbete i miljöfrågan och vill bland annat förenkla sophanteringen. Foto: Christian Örnberg
Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten leder partiets arbete i miljöfrågan och vill bland annat förenkla sophanteringen.  Foto: Christian Örnberg

Det måste vara lätt att leva miljösmart

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Grunden för vår miljöpolitik är ekosystem-ansatsen, att vi har en helhetssyn på miljö­arbetet och värnar hela ekosystemen. Vår ideologiska grund är förvaltarskapstanken, idén om att vi har ett ansvar för ta hand om världen och lämna något bättre efter oss. Dessutom tar vi tanken om resurseffektivitet på stort allvar, vi ska alltid använda våra resurser på ett effektivt och ansvarsfullt sätt.

Men synen på miljöpolitiken behöver också utvecklas. Det går inte att komma åt miljöproblemen utan att bredda synen till hållbarhetsfrågor. Hållbarhet är ett stort begrepp som rör miljö, ekonomi och sociala aspekter.

Vår idé är att forma framtidens hållbara samhälle. Ett samhälle med tillväxt, teknikoptimism och framtidstro. Andra förespråkar stramare ekonomi och minskad tillväxt, men ett sådant samhälle blir hårt och kallt och det slår rakt på välfärden. Vi måste se och förstå de samhällsproblem som är kopplade till klimat och hållbarhetsfrågor och använda den kunskap och de möjligheter vi har i Sverige för att vara föregångsland också på miljöområdet.

Sedan alliansregeringen valdes 2006 har mycket gjorts inom miljöpolitiken. Miljöbudgeten har ökat. Tillsammans har vi i alliansen drivit igenom en ambitiös energi- och klimatpolitik med konkreta åtgärder. Vi har utvecklat miljö­målen, vi har satsat på forskning, miljöteknik och på havsmiljö.

Men det finns stora utmaningar kvar. En sådan utmaning är att klimat- och miljöfrågorna är kopplade till ekonomisk och social utveckling i många länder. Miljöfrågan har också en inre dynamik som ställer särskilda krav på politiken. Klimat- och miljöfrågorna är gränslösa, men makten över lösningarna är oftast lokala. Det ställer stora krav på en politik med ambitiösa samarbeten och långsiktiga internationella överenskommelser, kombinerat med skarp nationell lagstiftning.

Vi behöver också hitta lösningar som gör det möjligt att agera miljösmart i vardagen. Alla människor har ett ansvar för vad de gör, hur den lever och konsumerar. Viljan att ta ansvar finns hos de allra flesta. Men ibland är det svårt att miljömässigt leva upp till vad vi borde göra.

Vi vill ge fler möjlighet att leva hållbart. Politikens roll är att göra det miljösmarta enkelt. Och göra det lätt för vanliga människor som vill göra rätt.

Det kan handla om att politiken levererar internationella avtal, andra styrmedel, forskning och information. Det kan också handla om andra styrmedel. Det behövs både breda och spetsiga styrmedel. Vi vill att fler människor och företag ska kunna göra aktiva och hållbara val. Det ska vara lätt att lägga till en miljö­smart vana. Det ska vara lätt använda kollektivtrafiken, det ska vara lätt att återvinna dina sopor och det ska vara lätt att minska din elförbrukning. Och det spelar roll att du gör det.

Därför tar vi nu nya tag i arbetet med att nå en bättre värld. Vår arbetsgrupp har till uppgift att under året arbeta fram en konkret ny politik för hållbarhet. Det är en stor utmaning och stora möjligheter. Vi kan medverka till en bättre miljö, fler arbeten och en ökad livskvalitet för människor

Vi utgår från samhällsproblemen och utvecklar en politik för framtiden för att Sverige ska kunna vara ett föregångsland för miljö, klimat och hållbarhet. Då måste vi också gå vidare med arbetet att göra det enkelt att leva mer miljövänligt.

Moderaterna har visat att vi tar ansvar för ekonomin och ansvar för Sverige. På samma sätt tar vi ansvar för miljön. Vi har siktet inställt på framtiden och en hållbar utveckling.

 

SOFIA ARKELSTEN

Sofia Arkelsten är Moderaternas partisekreterare. Hon leder arbetet med att förnya partiets miljöpolitik inför valet 2014.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag