Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det måste bli lättare att adoptera barn som far illa

Vi kan inte förändra det som hände ”Lilla hjärtat”. Men vi kan göra allt som står i vår makt för att se till att det aldrig händer igen. Svensk lagstiftning ska inte kunna slå barns liv i spillror, skriver Anders W Jonsson (C).Foto: PRIVAT
Anders W Jonsson är Centerpartiets vikarierande partiledare.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Tragedin med flickan som kallades ”Lilla hjärtat” har väckt stor sorg och vrede. 

Det måste bli lättare för familjehemsföräldrar att kunna adoptera. Samtidigt måste vi också, i den typen av situationer, ta bort kravet på rätten till umgänge mellan barnet och dess biologiska föräldrar, skriver Anders W Jonsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den här texten ska inte behöva skrivas. 

En liten flicka, precis på väg att fylla fyra år, ska inte slitas upp från en familj som älskar henne, från systrar och från skratt. En liten flicka, precis på väg att fylla fyra år, ska inte dö på grund av att hennes biologiska föräldrar är oförmögna att ta hand om henne. Det får bara inte hända. 

DN:s reportage om flickan som kallades för ”Lilla hjärtat” lämnar ingen oberörd. Hennes familjehemsmamma, Melindas, berättelse om hur hon och familjen tog emot den lilla flickan, bara veckor gammal. 

Hann inte fylla fyra

Hur hon blev en självklar del av deras familj, hur hon och hennes nya systrar dansade barfota i hallen, byggde upp en trygghet och en relation med varandra. Hur vardagen och gemenskapen slogs i spillror den dag flickan separerades från en familj hon varit en del av hela sitt liv, för att återföras till sina biologiska föräldrar. 

Hur hennes liv tog slut bara veckor innan hon skulle fylla fyra. Den verklighet de så starkt har delat med sig av är en verklighet ingen människa ska behöva uppleva.

Jag vet att vi är oerhört många, runt om i landet, som känner med familjen, som delar deras känslor av sorg, besvikelse och vrede.

Så behöver lagen ändras

Men som riksdagsledamot och lagstiftare räcker det dock inte att enbart visa vårt deltagande genom känslor. Vi måste också inse att ansvaret vilar på oss att förändra. Se över hur lagar och regler kan förändras och vilka satsningar som behövs för att förhindra att något liknande händer igen.

En liten flicka ska inte dö på grund av att hennes biologiska föräldrar är oförmögna att ta hand om henne.

Ett första steg i det arbetet måste vara att skärpa lagstiftningen så att det blir lättare att agera kraftfullt för barnets bästa. 

Idag ser reglerna ut så att om ett barn varit omhändertaget under tre år ska socialnämnden överväga att ansöka om en så kallad vårdnadsöverflyttning. Vårdnaden flyttas över till familjehemsföräldrarna och barnets möjlighet att växa upp under ordnade, trygga former ökar. Tyvärr ser vi att den här möjligheten används allt för sällan i dag. Här behöver vi justera lagstiftningen så att socialnämnden känner en större trygghet i att fatta beslut om vårdnadsöverflyttning.

Låt familjehemmen adoptera

Vi måste också göra det möjligt att i större utsträckning tillåta nationella adoptioner, något som är ytterst ovanligt i Sverige i dag.

I fall där det står klart, redan innan tre år har hunnit passera, att barnet inte ska tillbaka till sina biologiska föräldrar. Då måste det bli lättare för familjehemsföräldrarna att kunna adoptera. Samtidigt måste vi också, i den typen av situationer, ta bort kravet på rätten till umgänge mellan barnet och dess biologiska föräldrar.

Det är aldrig ett lätt beslut att fatta, men något som ibland måste göras om vi verkligen menar allvar med att alltid, utan undantag, utgå från vad som är bäst för barnet. Ingen annan.

Vi kan inte förändra det som hänt. Men vi kan göra allt som står i vår makt för att se till att det aldrig händer igen. Svensk lagstiftning ska inte kunna slå barns liv i spillror. Deras trygghet måste alltid komma först.

 

Av Anders W Jonsson 

Vikarierande partiledare (C)

 Fredrik Sjöshult om fallet: En hel rad frågetecken