Roger Haddad, Liberalerna. Foto: MAGNUS FRÖDERBERGRoger Haddad, Liberalerna. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Roger Haddad, Liberalerna. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Poliser i samband med en konsert i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson/IBLPoliser i samband med en konsert i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson/IBL
Poliser i samband med en konsert i Stockholm.  Foto: Henrik Isaksson/IBL

Det måste bli attraktivt att vara polis

Publicerad

Regeringen måste prioritera arbetet för att säkra polisutbildningen och polisyrkets attraktivitet. 

Det är avgörande om vi ska återupprätta förtroendet för staten som garant för lag och ordning, skriver Roger Haddad (L). 

Socialdemokraterna har misslyckats med att vända problemen inom polisen. Regeringen erkänner heller inte poliskrisen där hundratals poliser slutat. Det nya är antalet som slutar – 2016 slutade 950 poliser, här ingår även pensionsavgångar, i år har över 500 slutat redan. Även om vi räknar bort pensionsavgångar är siffrorna dramatiska och indikerar på att omorganisationen, överbyråkratiseringen och underbemanningen är reella problem som måste hanteras. Här har regeringen inte vidtagit åtgärder. Nu är Morgan Johansson ansvarig för polisfrågorna. Redan första dagen uttalade han att tusentals poliser ska anställas. Så sent som för ett år sedan ansåg regeringen att polisen inte behöver mer resurser. Dessutom har regeringen missat att det målet kräver ett kraftigare söktryck och en helt annan kapacitet för antagning, dessutom tar det tid om kvaliteten ska behållas. 

Liberalerna har länge lyft frågan om polisen, vi har kritiserat underfinansieringen men också krävt stopp för besparingar lokalt i polisregionerna. Utöver fler utredare vill vi rekrytera 5 000 poliser ytterligare. Vårt fokus ligger på att stoppa avhoppen och locka tillbaka poliser som slutat. Vi menar också att polisutbildningen är central. Allmänheten har rätt till en lokalt förankrad polis. De utsatta områdena måste prioriteras för att angripa problemen med hjälp av kommunerna och föräldrarna, men också direkt ingripande för att stoppa kriminaliteten. 

 

LÄS MER: Nu har det hänt – en kollega har dött

 

Sedan har vi de särskilt utsatta områdena. Regeringen har inte uppfyllt målet att få ut fler poliser för att komma åt den grova organiserade brottsligheten och skjutningarna. Regeringen har heller ingen idé för hur arbetet mot extremism och radikalisering ska angripas i de särskilt utsatta områden där narkotika, extremism, vapen och annan kriminalitet förekommer sida vid sida. 

Ska fler vilja bli polis måste arbetsmiljön lyftas där en lönereform prioriteras. Vi föreslår att antagningsprocessen till polisutbildningen förbättras. Trots tusentals sökande fyller lärosätena inte utbildningsplatserna. Av de som kallas till testerna faller många bort antingen på grund av själva testet eller för att de helt enkelt inte dyker upp. Sökanden sorteras bort om de glömt registrera sig på olika sätt eller om de missat någon fråga. Av de 693 som är antagna inför hösten återstår det att se hur många som kommer och hur många som påbörjar utbildningen. Och det kanske mest intressanta – hur många som slutför och börjar efter 2,5 år som polis. 

 

LÄS MER: Polisen: Nu ger jag upp och slutar som polis

 

Liberalerna menar att det finns hundratals potentiella poliser att behålla om processen förenklas. Kapaciteten för antagningen måste förbättras. Det måste också bli attraktivt att vara polis, oavsett om det gäller karriärmöjlighet eller lön. Det måste också betonas hur viktigt det är med praktisk kompetens. Att poliser ska arbeta i yttre tjänst är en självklarhet. Fler måste ut närmare medborgarna, men då måste villkoren och arbetsmiljön förbättras. 

Morgan Johansson saknar budget till lönereform och förslag på hur poliser ska lockas till yrket. Liberalerna tror inte på tomma välkomna tillbaka-annonser. Regeringen har skapat en poliskris, med färre antal poliser och färre poliser i yttre tjänst, parallellt som vi brottas med utsatta områden, skjutningar och kriminella som inte får någon konsekvens antingen på grund av åklagarnas hantering. Eller helt enkelt på grund av att polisen inte är på plats för att ingripa. Regeringen måste prioritera arbetet för att säkra polisutbildningen och polisyrkets attraktivitet, det är avgörande om vi ska återupprätta förtroendet för staten som garant för lag och ordning. 

 

Roger Haddad

Rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot, Liberalerna

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag