Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det har inte med hudfärg att göra, Yasri

Berit Bernelycke.
Foto: Privat.
Yasri Khan.
Foto: Privat.

Drevet, eller vad du nu upplever, handlar om att du som blivande politiker för in en mycket gammal och förlegad syn på skillnaden mellan könen, skriver Berit Bernelycke.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den rad av reaktioner, som din förklaring till ditt uteblivna handslag med en kvinnlig journalist väckte,  har inte med hudfärg att göra, Yasri Khan! Reaktionerna har att göra med den värdering du tar med dig in i ditt politiska, offentliga jag, och väljer att visa öppet.

Du är svensk. Född i Sverige och borde ha fått med dig från start att Sverige är ett tolerant land där kristna och muslimer lever under samma lagar, i en sekulär stat, utan att dömas till döden för det ena eller andra.

Drevet, eller vad du nu upplever att de ganska självklara reaktionerna är, handlar om att du som blivande politiker visar att du för in en mycket gammal och förlegad syn på skillnadsvärdering mellan könen. Vi är inte kvar i den tiden då det gick an...

Hälsa hur du vill, med handslag som de flesta nordeuropéer, eller med handen mot ditt eget bröst.

Men gör ingen skillnad på kvinna och man genom att drämma till med att det är för intimt för dig att handhälsa på en kvinna.

Här fungerar inte den signalen på annat sätt än att du vill bidra till att jämställdheten går bakåt. Dessutom signalerar din förklaring till att du har en religiös värdekarta som den vägledande. Det fungerar inte heller i Sverige i dag.


LÄS MER: Miljöpartiet är inte regeringsdugligt 


Vi har separerat staten från kyrkan, inbegripet alla andra organisationer eller hobbyverksamheter med religiösa förtecken. Det är staten som ska säkra att vi alla har drägliga och juridiskt riktiga premisser, inte någon tro på det ena eller andra.

Min mormor och farmor hade jämställd rösträtt med sina fäder, bröder och äkta män först 1921. Innan 1921 var de inte ens myndiga om de var ogifta! 1927 fick kvinnor studera på samma kurser som män på gymnasier och universitet, och först 1970 blev det tillåtet i Sverige med aborter om kvinnan inte kunde eller ville ta hand om ett barn som inte var planerat.


LÄS MER: MP gjorde alla fel under Kaplan-krisen


Här hälsar vi på samma sätt gentemot kvinnor och män. Vi låter flickor och pojkar leka ihop på samma premisser i förskolan. Flickor och pojkar lär sig att vara studiekamrater och bästa vänner, om de vill. Kvinnor och män jobbar sida vid sida på arbetsplatser, sitter bredvid varandra på fikapauserna och umgås.

För att vi alla är människor med lika värde. Och för att vi inte sexualiserar alla möten mellan könen. Vi kan till och med bada, skratta och tramsa ihop. Intimitet har vi också, men med valda partners och bortom allas blickar.

Jag förstår inte heller din otroliga svårighet att klart och tydligt ta avstånd från ateisters dödsstraff i vissa muslimska länder.

Jag led med dig och trodde först att du hade drabbats av något medicinskt, direkt i tv. Så var det ju inte, vad jag kan förstå, och det är ytterligare ett skäl till att den värdegrund du signalerar blir helt omtumlande för de flesta av oss i Sverige.

På en av dina sidor i sociala medier går att läsa att dina hjärteämnen bland andra är islam, rättvisa och mänskliga rättigheter. Det bådar gott, Yasri Kahn!  Världens länder behöver mer demokrati och mer jämställdhet mellan kvinnor och män, flickor och pojkar. Världens länder behöver många som arbetar med dessa två ämnen i fokus.

Bakåtsträvande kulturella yttringar lämnar vi utanför den moderna och offentliga sfären.


LÄS MER: Stefan Löfven dömde Yasri Khan för snabbt


Berit Bernelycke

Tidigare lärare

Denna text publicerades först på Berits Facebooksida.