Kent Wisti.Kent Wisti.
Kent Wisti.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Det här är inget krig – välkommen tillbaka

Publicerad

Det handlar inte så mycket om snällhet, och det finns inget passivt aggressivt i inbjudan. Den här inbjudan är genuin och uppriktig, skriver prästerna Kent Wisti och Maria Bergius.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den senaste veckan har en kampanj rullat om att gå ur Svenska kyrkan. Kritik har framförts om att det inte är tillräckligt lätt att gå ur. Vi håller med. Det skall vara lätt att gå ur. Och lätt att komma tillbaka. Men även om du gått ur så är du fortfarande välkommen! Det är inget krig. Du är givetvis fortfarande välkommen att gå in i de öppna kyrkorna och tända ett ljus, tanka lite tystnad.

Vi bistår dig självklart gärna på sjukhuset också när tillvaron rasat ihop. Tillsammans med andra samfund som aldrig kommer att fråga efter medlemsboken.

Och dina barn är givetvis fortfarande välkomna till våra stödgrupper när det är väl svajigt hemma.

Du är välkommen till våra konserter, julottor etcetera. Och kanske att du en dag vill gå i en sorgegrupp. Tveka inte! De brukar vara avgörande för många. Du är också varmt välkommen till öppen dagverksamhet för föräldralediga och när barnen blivit större vore det kul om de ville sjunga i kör hos oss. Allt det här är ju gratis. Om du går på universitet eller högskola och har svårt att härbärgera ångesten frågar vi inte heller efter medlemsboken. Oftast kan vi ha lite längre samtalsserier än till exempel kuratorerna och träffa din kompis som inte är inskriven.

 

Vi gnetar på bäst vi kan och kör så länge vi har råd! Det handlar inte så mycket om snällhet, och det finns inget passivt aggressivt i inbjudan. Inget ljummet skuldbeläggande. Inbjudan är genuin och uppriktig.

Varje söndag firar vi gudstjänst. Dit är du också givetvis välkommen. Det är ur den allt det jag beskriver strömmar. Det är alltså inte något slags serviceorgan utan, som vi tror, kärlek som strömmar. Det är något eget.

I halvtannat sekel har vi levt med en tanke om folkkyrka. Den har beskrivits som geografiskt avhängig. Kyrkan är de som finns från strand till strand.

Folkkyrkan var byggd av och för ett enhetssamhälle. Den var religiöst motiverad.

Sedan tänktes den som folkkyrkan i folkhemmet i något slags social arkitektskonst. Lite som Försäkringskassan eller vårdcentralen fast för andlighet.

Nu har vi varken enhetssamhälle eller folkhem.

Hur är man folkkyrka i dag?

Vi jobbar på det!

 

Om hundra år finns inte Svenska kyrkan som vi känner henne i dag. Det är bra! Alla organisationer är byggda av människor och förgängliga. Gudstjänst kommer att firas, människor kommer att befrias genom berättelsen om den poetiske snickarsonen från Nazareth och befria andra som getts exempel på ovan. Det handlar om ork att leva och mod att dö.

Om ett år är det kyrkoval. Den delen av organisationen inser så gott som alla att tiden sprungit ifrån. Men en ny organisation är inget man snyter ur näsan.

Men i valet kan du inte rösta.

Nåja, egentligen ville jag bara säga att vi gnetar på bäst vi kan och att du är välkommen. Vi finns där.

 

Kent Wisti

Universitetspräst

Maria Bergius

Universitetspräst

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag