Kajsa Trollsås. Foto: Privat.Kajsa Trollsås. Foto: Privat.
Kajsa Trollsås. Foto: Privat.
Kajsa Trollsås. Foto: Privat.Kajsa Trollsås. Foto: Privat.
Kajsa Trollsås. Foto: Privat.

Det handlar inte om vad kvinnor har på sig

Publicerad

Trots att jag har ett vapen hängandes vid sidan tycker vissa män att det är okej att se mig som ett objekt, klappa mig på rumpan och kalla mig "lilla gumman", skriver Kajsa Trollsås.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Trots att jag bär en av Försvarsmaktens uniformer, arbetar som militär skyddsvakt vid kungliga Slottet och dessutom har ett vapen hängandes vid sidan tycker vissa män att det är okej att se mig som ett objekt, ta mig om midjan, klappa mig på rumpan och kalla mig "lilla gumman".

Den äldre, manliga byggarbetaren som antastade mig, en yngre kvinnlig soldat, när jag utförde mina arbetsuppgifter vid kungliga Slottet tog sig både friheter mot mig som kvinna och visade en avsaknad på respekt för uniformen och Försvarsmakten.

Båda är helt och hållet oacceptabla.

Det handlar inte om vad vi kvinnor har på oss eller vad vi gör när ofredanden och övergrepp sker. Det är inte vårt fel att vissa män tar sig rättigheter som inte tillhör dem.

Jag kan inte undgå att fråga mig om han hade agerat likadant mot en manlig kollega, även om jag har fruktansvärt svårt att tro det.

Det var min kvinnlighet han såg och tyckte sig ha rätt att sätta sig över.

 

Några män tycker helt enkelt att de vet bättre än oss kvinnor. Att deras översittarfasoner ska mjuka upp situationer och att vi borde kännas oss smickrade.

Det handlar enligt mig till stor del om ett glapp i generationerna och ett inbyggt patriarkalt system. Där är män bättre och kan göra i princip vad som faller dem in mot kvinnor utan att få veta att det som händer är fel.

Som tur är börjar de här gränserna suddas ut ju längre fram i utveckling och utbildning samhället kommer. Mina chefer har exempelvis skött händelsen på ett fantastiskt sätt.

Jag har aldrig tidigare insett vilken otroligt långt framskriden syn på jämställdhet som finns hos min arbetsgivare. Om det är någonstans alla är värda lika mycket så är det inom Försvarsmakten.

 

Men det ska inte spela roll var man arbetar, vad man gör, vem man är, vad man har på sig, hur mycket eller lite man har druckit eller hur man har agerat tidigare. Alla har rätt till sin egen kropp. Egentligen spelar inget av detta någon roll för de respektlösa. De ser vad de vill ha och tar sig rätten.

Om vi inte står upp för det här kommer dessa ”män” att fortsätta ta sig friheter, fortsätta tafsa på kvinnor mot deras vilja och slippa uppleva konsekvenserna av sitt beteende.

Vi måste säga ifrån och dra det här exakt så långt som vi själva vill. Ingen ska kunna säga åt oss att lösa det internt, bara släppa det eller ta det som en komplimang.

Tar någon, oavsett kön, på dig mot din vilja så ska den personen förstå att ingen rör dig utan ditt godkännande. Skrik så högt du kan, berätta för din omgivning, polisanmäl, gör det som känns rätt för dig.

För att gå framåt måste alla dra gemensamt åt samma håll, det funkar inte att en grupp står längst bak och tar på andras rumpor och tycker att de är bättre än andra.

 

Kajsa Trollsås

Fjärde sjöstridsflottiljen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag