Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det handlar inte om ”frustrerade unga”

Aras Amin. Foto: Privat.
Rouzbeh Masarrat Agah. Foto: Privat.
Foto: Jörgen Hildebrandt
Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Kalla inte dessa stenkastande ungdomar för ”frustrerade unga”. Detta handlar mest om brist på respekt för lag, ordning och skattemedel, skriver Aras Amin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

Den 17 maj skrev Rouzbeh Masarrat Agah en replik till min debattartikel, i vilken han skriver att föräldrar till stenkastande ungdomar själva kan vara marginaliserade. Uppenbarligen innebär med andra ord att de inte ska stå till svars för sina barns handlingar.

Det finns för närvarande områden i Sverige som genomgår svåra tider. Bilbränder och stenkastning mot polisen är bara några exempel. Rouzbeh menar att problemet kan förklaras ur en klassanalys: ”klass mot etablissemanget”. Men han presenterar inga motförslag och inte heller skriver han om familjens roll i det hela.

Jag anser att det är förolämpande och ogenomtänkt att utgå från att en mindre bemedlad familj är benägen till kriminalitet. Detta är ett hån mot människor som kämpar dag och natt för att få bröd på bordet.

Mindre bemedlade människor har alltid, i olika grader, funnits i Sverige. Men denna stenkastnings- och bilbränningsattityd är något nytt.

 

LÄS MER: Rör sig knappast om välbärgade ungdomar från Danderyd

 

Visst kan utanförskap absorbera unga i kriminalitet. Här måste förebyggande arbete i form av mer sysselsättning, utbildning, dialog och föräldraansvar förstärkas. Allt kan inte heller lösas med nya ungdomsgårdar. Men vi får inte heller blunda för kriminella handlingar. Nya, tydliga och skarpa konsekvenser bör konstrueras.

Kalla inte heller dessa stenkastande ungdomar för ”frustrerade unga”, då detta mest handlar om brist på respekt för lag, ordning och skattemedel.

Vi måste sluta med "vi har förståelse för er vandalism"-attityden och därmed skicka en stark signal om att stenkastning mot räddningspersonal och polis är helt oacceptabelt.

Någonstans måste eget ansvar samt föräldrars roll involveras i ämnet. Familjen är en enhet där ett barn växer upp och uppfostras, vilket också gör de ansvariga till barnets handlingar. Återigen, allt kan inte tas hand om av samhället. Förstör man någonting så ska man betala för det. Var är rättvisan när en hårt arbetande skattebetalare ska ständigt betala för vandalismen?

Föräldrarna är enligt mig ytterst ansvariga för sina barn och bör därmed involveras i dialog, men också i konsekvenser.

 

LÄS MER: Låt föräldrarna betala för vandaliseringen

 

Aras Amin

Studerar statsvetenskap

Aras Amin är också fritidspolitiker för Moderaterna