Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det handlar inte om att vi inte vill ta emot

Adam Reuterskiöld (M).
Peter Eriksson (MP).
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Regeringen måste sluta blunda för verkligheten och skylla ett havererat mottagningssystem på enskilda kommuner, skriver Adam Reuterskiöld (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Genom migrationsöverenskommelsen fick kommunerna ansvaret att ta emot nyanlända. Regeringen fick ansvaret att skapa förutsättningar för bostadsbyggande, ett ansvar de inte tagit.  

Kombinationen av att regeringen inte följer sin del av avtalet och att fördelningstalen baseras på invånarantal och arbetsmarknad, och inte tillgång på bostäder, har gjort bostadsbristen akut.

Att införa en lagstiftning som tvingar kommuner att i rekordfart få fram ett stort antal boenden har inte skapat fler bostäder. Däremot har det försatt oss i en omöjlig situation. Med en månad kvar av 2016 har bara 50 av landets 290 kommuner uppfyllt sina kvoter för året, och vi står nu inför frågan; vilken lag ska vi bryta mot? Att bo i en gymnastiksal är ett lagbrott precis som att inte ta emot sitt anvisningstal.

Det är inte statliga bidrag, bonussystem eller tillfälliga moduler som kommunerna behöver för att klara situationen. Det vi behöver är att ni håller er del av avtalet och omedelbart ser över vilka lagar som behöver anpassas till ett snabbare bostadsbyggande.


LÄS MER: Mottagandet är ett gemensamt ansvar


Regeringen har gett staten undantag från lagar och regler vid byggen av asylboenden. Liknande regelförenklingar eller undantagstillstånd skulle underlätta även i kommunerna.

Regeringen måste sluta blunda för verkligheten och skylla ett havererat mottagningssystem på enskilda kommuner. Det handlar inte om en brist på vilja, utan en brist på förutsättningar.

Peter Eriksson och berörda ministrar är välkomna till Ekerö kommun. Jag visar gärna hur vi skapar förutsättningar för byggnation och ett värdigt mottagande.


Adam Reuterskiöld (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun