Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det gör obeskrivligt ont när ens barn mördas

Kritiseras: Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) presenterade Stockholms nya strategi mot skjutningarna i en debattartikel.
Foto: Peter Knutson
M-toppen får nu kritik av Carolina Sinisalo vars båda söner blev skjutna i Akalla 2016.
Carolina med sonen Robin som avled av skottskadorna.
Foto: PRIVAT

Hennes söner sköts ned – nu sågar Carolina Sinisalo M:s strategi mot våldet i Stockholm:  

Anna König Jerlmyr fokuserar för mycket på poliser och hårdare tag. Försök säga fritidsledare, socialarbetare och pedagoger i förskolan tre gånger för varje gång du nämner polis.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | BROTT & STRAFF. Anna König Jerlmyr, förra söndagen hade vi morsor som fått våra barn skjutna en manifestation. Mitt på Sergels torg. Det var många politiker som var där. Jag såg inte dig någonstans bland alla borgarråd, ministrar eller riksdagsledamöter. Jag hoppas att du var där. Men om du inte var där vill jag säga följande till dig:

Jag tror egentligen inte att jag behöver säga att det gör så obeskrivligt ont att få sitt eget barn skjutet. Det förstår alla. I alla fall på ett teoretiskt plan. Jag kommer aldrig att glömma när jag fick beskedet att mina två pojkar hade blivit skjutna. Mitt på öppen gata i Akalla. Några meter från sitt hem. Den ene av dem överlevde men blev förlamad resten av livet. Den andre dog direkt när han föll till marken. 


LÄS MER: Stockholms nya styre: Så ska skjutningarna stoppas


Jag tycker att du fokuserar alldeles för mycket på det polisiära arbetet i din artikel. Det är bra att poliser finns. Gärna kan de också arbeta lokalt och ha dialog. Men i framtiden - försök gärna säga fritidsledare, socialarbetare och pedagoger i förskolan tre gånger för varje gång du nämner polis. Olika poliser har själva de senaste månaderna gått ut och sagt att det förebyggande arbetet är viktigt. En hel del har påbörjats med förebyggande arbete. Det är bra. 

Vi kommer inte att få bättre gemenskap eller sammanhållning genom att sälja ut allmännyttan och torgen.

M-toppen upprepar gamla misstag

Det är också bra att König Jerlmyr vill fortsätta med det. Men du har redan styrt Stockholm en gång och jag ser hur du på vissa sätt håller på att göra samma misstag som förra gången. Vi kommer inte att få bättre gemenskap eller sammanhållning genom att sälja ut allmännyttan, torgen och andra saker. Det kommer bara göra att samhället får svårare att samverka. 

Våldet behöver mötas av ett enat och starkt samhälle. Det handlar om att tidigt kunna möta barn som hamnar på glid. Då räcker det inte enbart med retorik kring hårdare tag och fler poliser. Det handlar också om att fler vill bo i Akalla eller Rågsved. Attraktiva områden, men det handlar om att folk ska ha jobb. Det ska finnas kultur. Men framför allt ska det finnas vuxna som inte gör skillnad på dina ungar och mina barn. Där hoppas jag att du lägger tyngdpunkten framöver.


Av Carolina Sinisalo

Mamma till mördade Robin Sinisalo