Maria Wiman, lärare. Foto: PrivatMaria Wiman, lärare. Foto: Privat
Maria Wiman, lärare. Foto: Privat
Isak Skogstad, lärare.Isak Skogstad, lärare.
Isak Skogstad, lärare.

Det går visst att vara både lärare och vän

Publicerad

Ömsesidig respekt är ingen envägskommunikation. Jag ser ingen motsättning i att som lärare vara både akademisk förebild och intresserad av elevernas fritidsintressen, skriver läraren Maria Wiman.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Debatten om skolan blir allt mer svart eller vit. Det är ofta antingen eller. Antingen är man en auktoritär lärare eller är man en vän. Antingen undervisar man traditionellt eller undervisar man progressivt. Antingen är man katederundervisande magister eller nytänkande flumpedagog. 

Tack och lov är inte världen så uppdelad i det ena eller det andra. Det går alldeles utmärkt att skrida över gränser, att hoppa från sida till sida, att välja metod efter situation. Till skillnad från Isak Skogstad ser jag ingen motsättning mellan att som lärare vara vän på rasten och kunskapsförmedlande auktoritet på lektionen, att bygga en relation till mina elever baserad på fritidsintressen, youtube-stjärnor och tv-serier för att sedan bygga vidare på denna relation när jag ställer krav på helt andra saker i klassrummet. Ömsesidig respekt är ingen envägskommunikation och jag kan omöjligt se en motsättning i att som lärare vara både ämneskunnig akademisk förebild och genuint intresserad av elevernas fritidsintressen. Som sagt är ju världen mycket sällan aningen helt svart eller helt vit. 

 

LÄS MER: Vi lärare ska vara auktoriteter – inte kompisar

 

Det finns naturligtvis heller ingen motsättning mellan rolig undervisning och disciplinerad undervisning. Tvärtom hänger dessa förstås i allra högsta grad ihop. Återigen är världen sällan antingen eller. Min erfarenhet är precis tvärtom, att roliga uppgifter som involverar eleven på riktigt bidrar till lektioner där elever jobbar strukturerat och har roligt. Inte antingen eller, utan både och.

Skogstad avslutar sin debattartikel med att konstatera att kunskap och bildning kommer att stå emot tidens tand. Jag finner detta resonemang oerhört märkligt. Kunskap och bildning följer ju naturligtvis med tidens tand, driver denna framåt och utvecklar denna. Det handlar inte om antingen kunskap eller tidens tand. Dessa går ju hand i hand, drar i varandra och stretar vidare i ivrig växelverkan. Självklart ska skolan vara del av detta, nu och i framtiden.

 

Maria Wiman

Högstadielärare, mottagare av 2017 års Trevor Dolan-stipendium, årets punkare i skolvärlden 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag