Claudia Crowley Sörensson. Foto: Privat.Claudia Crowley Sörensson. Foto: Privat.

Claudia Crowley Sörensson.

 Foto: Privat.
Skolbarn. Foto: Shutterstock.Skolbarn. Foto: Shutterstock.

Skolbarn.

 Foto: Shutterstock.

Det är vårt ansvar att uppfostra barnen

Publicerad

Efter en dag i min dotters skola insåg jag att vissa elever både är våldsamma och kränkande mot skolkamrater och personalen. Detta tycker inte jag att vi ska skylla på skolan. Nu måste föräldrarna ta sitt ansvar och uppfostra sina barn, skriver Claudia Crowley Sörensson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag tillbringade nyligen en dag i skolan tillsammans med min 8-åriga dotter. Under den dagen fanns det tre i personalen närvarande i klassrummet och gott om vuxna på rasten.

Vid första rasten var det flera slagsmål mellan barnen, men de vuxna var framme på ett ögonblick och tog tag i situationerna. Barnen nonchalerade de vuxna och visade ingen som helst respekt. Det språk jag hörde mellan barnen var fruktansvärt. Jag såg en elev så ledsen och rädd efter att ha blivit slagen att den skakade.

På lektionen pratade alla i mun på varandra. De vuxna sa ifrån ordentligt att man ska räcka upp handen och vänta på sin tur, men det bara fortsatte. Det utbröt sedan ut ett slagsmål i klassrummet efter lunch och under dagen såg jag även skolpersonal som fick ta emot slag.

Detta är våra barn och våra pedagogers arbetsmiljö varje dag. Jag är så imponerad av de lärare jag såg. De gör verkligen sitt bästa. Vi föräldrar kan inte kräva att det ska finns en vuxen på varje barn. Det finns barn med speciella behov som behöver hjälp av till exempel elevassistenter. Men det var många, många barn som betedde sig illa. Jag är så fruktansvärt besviken och chockad över elevernas uppförande, eller snarare brist på uppförande.

Många är så otroligt respektlösa. De är våldsamma och kränkande emot mot sina skolkamrater och skolpersonalen.

 

Detta tycker inte jag att vi ska skylla på skolan.

Med tre vuxna i ett klassrum kan vi knappast skylla på att det behövs mer personal. Problemet var att det inte fanns någon respekt över huvudtaget och språket är både kränkande och snuskigt. Detta är föräldrakritik. Det är vårt ansvar att uppfostra våra barn. Det är vår uppgift att lära dem respekt – inte skolans. Det jag såg är brist på uppfostran och lärare som brinner för sina elever. Men jag undrar hur mycket skit de kan ta innan den lågan slocknar?

Jag sitter nu i efterhand och funderar på varför det ser ut så här. Jag har inget självklart svar till varför detta blivit, enligt mig, ett utspritt problem i samhället. Det kan vara så att dagens föräldrar helt enkelt inte prioriterar uppfostring av sina barn. Det kan också vara så att vi i dag har väldigt höga krav på oss själva; vi ska ha en bra karriär, vi ska ha ett perfekt hem och kanske är det så att vi alla vill tro att vi har perfekta barn.

 

När en vuxen uppmärksammar att ditt barn gjort eller sagt något den inte borde tror jag många är väldigt snabba med att slå bort informationen med att "så skulle inte mitt barn göra" eller så ber man den personen att sköta sitt eget. När jag var mindre kunde vem som helst säga till en när man gjorde fel. I dag tror jag inte att det är lika självklart. En annan anledning kan vara att elektroniken har fått ta så stor plats i våra liv och att tiden med våra barn tyvärr därmed blir lidande.

Telefonen piper, datorn piper, det kommer meddelande ifrån våra vänner eller så är det aktiviteten på sociala medier som gör att vår uppmärksamhet vandrar ifrån våra barn till en skärm.

Tar vi oss tiden att lära känna våra barn? Att uppfostra dem? Jag vill med detta uppmana föräldrar att acceptera att det inte finns några perfekta barn. Barn behöver vår vägledning och tid. Barnen behöver föräldrar som vågar säga nej. Ge barnen vägledning, din tid, uppmärksamhet och våga sätta gränser.

Skolan har saker de kan förbättra men det är dags för oss föräldrar att ta vårt ansvar, uppfostra våra barn och lära dem att respektera sina medmänniskor.

 

Claudia Crowley Sörensson

Mamma

 

En tidigare, kortare version av denna text publicerades ursprungligen som ett inlägg på Claudias facebooksida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag