Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är uppenbart att integrationen inte fungerar i Sverige

Anna Kinberg Batra (M).
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Regeringen blundar och skjuter problemen på framtiden och på kommunerna. Det är både ohållbart och ansvarslöst, skriver Anna Kinberg Batra.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sverige ska man göra rätt för sig. Det är en av de allra svenskaste värderingarna och en självklar del i hur vårt land ska byggas starkt. I dag ser vi dock hur detta utmanas genom ett stort utanförskap. Uppemot motsvarande en miljon människor befinner sig i utanförskap och runtom i Sverige finns det 130 områden där hälften av de boende i arbetsför ålder inte jobbar. En bidragande orsak till detta är den bristande integrationen.

En fungerande och långsiktigt hållbar migrationspolitik går hand i hand med en fungerande integration. Sverige hade under flera år en migrationspolitik som skilde ut sig från såväl våra nordiska grannar som resten av Europa. Det har lett till att Sverige i förhållande till vår storlek tagit emot fler människor från andra länder än något annat jämförbart land. De senaste åren har 300 000 människor sökt asyl i Sverige, varav ungefär hälften kom under flyktingkrisen förra hösten.


LÄS MER: Statens skyldighet är mot oss som bor här


Men efter åtta år i Sverige är det bara hälften av de nyanlända som har fått jobb. I Sverige är det tio gånger vanligare att en utrikesfödd kvinna fastnar i långvarigt bidragsberoende än att en inrikes född kvinna gör det. Sverige ligger i botten bland jämförbara länder när det gäller att få in utrikes födda på arbetsmarknaden.

Det är uppenbart att integrationen inte fungerar i Sverige. Här har både S-regeringar och alliansregeringen ett ansvar. Vi har inte gjort tillräckligt utan kommer att behöva göra mer för att pressa tillbaka utanförskapet.

Men regeringen blundar och skjuter problemen på framtiden och på kommunerna. Det är både ohållbart och ansvarslöst.

I stället behöver Sverige en långsiktigt hållbar migrationspolitik och en integration som fungerar. Migrationspolitiken är beroende av omvärlden, av beslut i såväl EU som FN och andra länder. Men i Sverige måste vi fatta egna beslut om hur en långsiktigt hållbar migrationspolitik ska se ut. Vi behöver en egen tydlig linje och kan inte bara hoppas på att EU – eller någon annan – ska lösa våra problem. Vi behöver skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning. Ett anständigt samhälle ska hjälpa människor på flykt – men inget land kan hjälpa alla. De som kommit till Sverige måste också komma in i samhället.

Fler måste arbeta, skolan måste fungera och tryggheten säkras med fler poliser.

Integration är mer än ett jobb, men utan ett jobb blir integrationen omöjlig. De enkla jobben behöver bli fler, liksom vägarna till det första jobbet. Samtidigt måste kraven på att göra sig anställningsbar och skaffa sig ett jobb måste bli mycket tydligare.


I dag kan olika bidrag staplas på varandra, och det är möjligt att en familj med tre barn kan få nästan 28 000 kronor efter skatt i bidrag. Därför vill Moderaterna bland annat införa ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att arbeta. Och den som får bidrag ska också ha tydliga krav på att lära sig svenska eller gå en annan utbildning som leder till jobb.

Vägen till det svenska samhället börjar i klassrummet. Men det finns skolor där inte ens hälften av eleverna blir godkända i grundskolan. Jag vill ha nolltolerans mot dåliga skolor, mer matte och mer undervisning.

Det finns områden där människor vid flera tillfällen bland annat har tvingats uppleva skottlossning på gatan och stenkastning mot blåljuspersonal. När otryggheten ökar blir integrationen omöjlig. Det parti jag leder har presenterat konkreta förslag om fler poliser och skärpta straff.

Konsekvenserna av en misslyckad integrationspolitik är allvarlig. Sverige kan fortfarande vända utvecklingen. Men det kräver rejäla reformer, med stramare bidrag, bättre skola och ökad trygghet.


Anna Kinberg Batra

(M) partiledare