Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Integration kräver en vilja från båda håll

Manuel Cortez Azero och Hedda Berkesand är språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen.

Grunden till integrationsproblematiken är svenskarnas nationalchauvinism.

Vi är solidariska och tar in folk som ska integreras. Men själva vill vi enbart kompromissa bort ytliga delar av vår egen kultur, typ matvanor, skriver Manuel Cortez Azero och Hedda Berkesand från Grön Ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | INTEGRATION. Under 2018 ägde 100 skottlossningar rum i Stockholm, elva med dödlig utgång. Varje dödsfall är ett tragiskt missöde som aldrig får normaliseras. Varje avfyrat skott är ett kollektivt misslyckande för hela samhället. Och det är inte förrän vi kollektivt bestämmer oss för att kavla upp ärmarna och gräva upp samhällsproblematikens rötter som dödsskjutningarna kan upphöra. 

Militariserade övervakningszoner

Generationer av politiker har känt till orättvisor i förorten och blundat. Ändå har högerpolitiker skamlösheten att fördöma, tillrättavisa och skuldbelägga förortsbor. Felet är deras, ”de” måste ändra sig. Vanliga svenskar eller politiker bär ingen skuld, utan ”de” måste ta sig över kulturella trösklar och integrera sig. Och eftersom ”de” misslyckas är det legitimt att förvandla förorter till militariserade övervakningszoner.  

Vissa högerspöken kanske genuint hatar mångkultur och fattiga, men de flesta är hycklare, enkla röstjägare. Högercynikerna är internets nya åsiktspolis som mejar ner varje försök till diskurs genom att piska upp antiintellektuellt svammel från hundratals svärmande (fejk)konton. De menar att PK-feminister redan krossat rasismen.

Polisen rasprofilerar

Rapporter och granskningar från universitet, myndigheter och mediehus säger annat. Cv:n med utländskt klingande namn slängs fortfarande i soptunnan och polisen rasprofilerar unga med invandrarbakgrund. Sverige förpassar fortfarande nya svenskar till miljonprogramsområden utan biljett därifrån.


LÄS MER: Gängen ska knäckas och straffas hårdare


Problemets början och slut ligger i svenskarnas nationalchauvinism. Efter andra världskriget blev Sverige rikt och två behov uppstod, det ena var arbetskraft. Det andra var ett behov att skapa global rättvisa, en icke-materiell internationell solidaritet. Så svenska folket, läs Socialdemokraterna, verkställde ett dåligt planerat mångkulturellt projekt. 

Svenskarna sade sig vara villiga att göra kulturella kompromisser och integrera sig med alla nya. Men i praktiken har nysvenskar behövt förändra kulturell identitet och uttryck nästan totalt för att ta sig in i samhället. Alltså, assimilation. Inte integration.

Kompromissar bort ytliga delar

Den motsägelsefulla nationalchauvinistiska tankegången kan slarvigt sammanfattas så här: Svensk kultur är överlägsen, därför är vi solidariska och tar in folk som ska integreras. Men svensk kultur är överlägsen, därför bör vi enbart kompromissa bort ytliga delar av vår egen kultur, typ matvanor, och inte delta i någon djupare integration.

Tillsammans med 30 år av nedmonterad arbetsrätt, privatisering av välfärden och aggressiv skattesänkarpolitik – verkställt av både S- och M-regeringar – har den politiska klassen effektivt skapat en etnifierad underklass. Och den vita underklassen, den finns kvar. 

Nationalchauvinism och klassklyftor: ett universellt recept för motsättningar, splittring och konflikt. 

En försmak av vad som kommer

Världen är här. Globaliseringen kommer att fortsätta. Trots högernationalism, trots och på grund av klimatförändringar. Demokratin måste återerövras i den globaliserande världen; erövringsförsöken blir bara segerrika om vi lugnt och behärskat kompromissar och integrerar. Lyckas vi inte med det är de tragiska dödsskjutningarna i förorten bara en försmak av vad som kommer.


Av Manuel Cortez Azero

Språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Hedda Berkesand

Språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen