Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är svårt att ta Sjöstedt på allvar

Partiledarna drabbar samman i SVT:s Agenda ikväll.
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det är svårt att ta Jonas Sjöstedt på allvar när han skyller kommunernas kris på Centerpartiet. Det är Vänsterpartiet som haft inflytande över budgeten de senaste åren – inte Centerpartiet, skriver Annie Lööf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Många kommuner har haft det tufft de senaste åren, det är vi överens om. Det är lätt att vara högljudd i opposition, men varför gjorde Vänsterpartiet inget när man hade chansen? 

Den budget Centerpartiet har inflytande över på nationell nivå träder i kraft först vid årsskiftet. Vi har länge drivit på för generella stöd för att stärka den kommunala ekonomin, inte minst i små kommuner. Nu blir det verklighet tillsammans med en ny kostnadsutjämning. 

Vi är också med och genomför skattesänkningar på jobb och företag, landsbygden och pensionärer på 13 miljarder. Samtidigt har vi säkrat mer pengar till bättre vägar, mer bredband, starkare service och bättre villkor för våra svenska bönder. Vi satsar på BUP, skolan och säkrar grundfinansieringen till Sveriges kvinnojourer.

Med Vänsterpartiets politik blir det dyrare att anställa, spara och investera. Sjöstedt pratar gärna om hur resurser ska fördelas, men glömmer hur resurser skapas. För att klara välfärden krävs bra villkor för företag, så att fler människor kan få ett arbete och betala skatt. Det är genom att fler går till jobbet som välfärdskakan växer och vi stärker den svenska ekonomin. Så bygger vi också Sverige starkare framåt.  


Av Annie Lööf

Partiledare (C) 

Centerpartiets ledare om Jimmie Åkesson: ”Brukar göra de här dramatiska turerna”.