Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är svårt att lita på dina löften, Morgan Johansson

Debattörerna tvivlar på att justitieminister Morgan Johanssons ord om fler utvisningar blir verklighet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Maria Malmer Stenergard är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND

Våldtäktsdomen i Högsta domstolen visar att vi inte har mer tid. Förändringen om skärpta regler kring utvisning på grund av brott skulle redan ha behövt vara på plats. 

Ord blir sällan till handling när justitieministern lovar något, skriver Johan Forssell och Maria Malmer Stenergard (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | BROTT & STRAFF. I sin replik skriver Morgan Johansson att han och Socialdemokraterna gick till val på att skärpa reglerna kring utvisning. Om regeringen nu menar allvar är det naturligtvis välkommet, men det är inte helt lätt att veta när man kan ta justitieministerns löften på allvar. Ord blir sällan till handling.

Morgan Johanssons replik är symptomatisk för regeringens politik på rättsområdet. Tillbakablickar till gamla vallöften som det sällan blivit någonting av och nya utfästelser om att, så länge regeringen får lite mer tid, alla problem kommer att lösas.

Problemet är att han ser förbi poängen. Domen i Högsta domstolen visar att vi inte har mer tid. Förändringen om skärpta regler kring utvisning på grund av brott skulle redan ha behövt vara på plats. Till följd av den tandlösa lagstiftningen får brottsoffer för sexualbrott inte tillräcklig upprättelse i förhållande till de allvarliga brott de utsatts för. Det ansvaret vilar på politiken.

Straffen är fortfarande för låga

Tyvärr är det inte första gången regeringen lovar utan att leverera. I flera frågor har vi med hjälp av en majoritet i riksdagen uppmanat regeringen att agera utan resultat. Ett år har gått sedan riksdagen uppmanade regeringen att skärpa straffen för våldtäkt av normalgraden, men ännu har inte ens en utredning tillsatts. Straffrabatten för unga kriminella är fortfarande kvar, och straffen för inbrott har fortfarande inte skärpts.

Det räcker inte att prata. Regeringen måste agera och komma med konkreta skarpa lagstiftningsförslag, för det är bara så förändring blir verklighet. Så återigen: Det är svårt att lita på dina löften, Morgan Johansson. För att vi ska göra det är det dags att du går från ord till handling.

 

Av Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson (M)

Maria Malmer Stenergard

Migrationspolitisk talesperson (M)