Det är rövarkapitalism som sänker Grekland

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK I Johan Norbergs värld är det som vanligt: alla problem beror på staten och kan lösas genom att man låter kapitalismen löpa amok.

Det är obetalbart att han fortfarande predikar detta lika glatt efter finans­kraschen! Känns det inte lite som att agitera för kärnkraft i Fukushima?

Den grekiska staten låter sig dock inte inordnas så enkelt i motsättningen liberal/reglerad. Den är både och sam­tidigt. Liberal för storkapitalisterna, reglerad för resten av befolkningen. Storkapitalisterna slipper skatter men mutar sig till offentliga kontrakt. Folket får en mardrömsbyråkrati i stället för välfärd.

 

Detta system har understötts av både konservativa och socialdemokrater i årtionden. Det är de som tagit lån och förskingrat pengar, inte folket som nu tvingas betala. Grekerna har tröttnat på dessa partier, och just därför är den bästa möjligheten jag ser för Grekland att vänstern tar över. Det andra alternativet är högerextrema krafter, vilket skulle vara ett fruktansvärt scenario.

Den medicin som Grekland påtvingats av IMF och EU är däremot strikt nyliberal, och vi ser nu resultatet. Landet mår sämre än då det gick in i krisen: arbetslösheten är större, underskottet är större, och privatiseringarna ger inte, som Norberg fått för sig, ett "välbehövligt tillskott" - tvärtom slumpas landets tillgångar bort för småpengar. Vad Grekland och Europa behöver är inte rövarkapitalism, utan investeringar och en socialt ansvarsfull politik.

 

Kajsa Ekis Ekman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag