Det är rövarkapitalism som sänker Grekland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK I Johan Norbergs värld är det som vanligt: alla problem beror på staten och kan lösas genom att man låter kapitalismen löpa amok.

Det är obetalbart att han fortfarande predikar detta lika glatt efter finans­kraschen! Känns det inte lite som att agitera för kärnkraft i Fukushima?

Den grekiska staten låter sig dock inte inordnas så enkelt i motsättningen liberal/reglerad. Den är både och sam­tidigt. Liberal för storkapitalisterna, reglerad för resten av befolkningen. Storkapitalisterna slipper skatter men mutar sig till offentliga kontrakt. Folket får en mardrömsbyråkrati i stället för välfärd.


Detta system har understötts av både konservativa och socialdemokrater i årtionden. Det är de som tagit lån och förskingrat pengar, inte folket som nu tvingas betala. Grekerna har tröttnat på dessa partier, och just därför är den bästa möjligheten jag ser för Grekland att vänstern tar över. Det andra alternativet är högerextrema krafter, vilket skulle vara ett fruktansvärt scenario.

Den medicin som Grekland påtvingats av IMF och EU är däremot strikt nyliberal, och vi ser nu resultatet. Landet mår sämre än då det gick in i krisen: arbetslösheten är större, underskottet är större, och privatiseringarna ger inte, som Norberg fått för sig, ett "välbehövligt tillskott" - tvärtom slumpas landets tillgångar bort för småpengar. Vad Grekland och Europa behöver är inte rövarkapitalism, utan investeringar och en socialt ansvarsfull politik.


Kajsa Ekis Ekman