Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är nu kapitlet om Sverige skrivs

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S).Foto: Vilhelm Stokstad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP).Foto: Anders Ahlgren/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Vi lägger nu en rad olika förslag som stärker det civila samhället och tar krafttag mot polariseringen.

Bland annat vill vi satsa 15 miljoner till organisationer som bidrar till att förebygga rasism, skriver ministrarna Ylva Johansson och Alice Bah Kuhnke.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen genomför just nu det största samhällsbygget på väldigt länge. Välfärdsmiljarderna som presenterades förra veckan är den största permanenta höjningen av det allmänna statsbidraget på ett bräde sedan det infördes. Genom att investera i människor och en stark gemensam välfärd i stället för skattesänkningar bygger vi ett samhälle där vi blir starkare tillsammans.

Civilsamhället är en omistlig del av ett starkt och modernt samhällsbygge. Den kraft och den solidaritet som finns hos människor i det civila samhällets organisationer syntes inte minst i höstas när vi på kort tid tog emot många människor på flykt undan krig och terror. Vi har goda anledningar att vara stolta över det svenska föreningslivet som med sin styrka och kapacitet att ställa upp i svåra tider utmärker sig i världen.

Regeringens politik syftar till att bygga ett Sverige som håller ihop. Det handlar om att minska klyftor, bekämpa segregationen och ta den ökade åsiktspolariseringen i samhället på allvar. Det mest grundläggande i samhället måste fungera: människor måste snabbt komma i arbete, barnen måste få en god skolgång och bostadsbristen måste byggas bort. Samtidigt är det avgörande att skapa fler mötesplatser för att bekämpa de mörka krafter som vill ställa grupper mot varandra.

 

För att uppnå ett Sverige som håller ihop kommer regeringen i vårändringsbudgeten att lägga en rad olika förslag som stärker det civila samhället och tar krafttag mot polariseringen av samhället. Sammanlagt innebär detta ytterligare 42,5 miljoner kronor under 2016.

De extra investeringar vi nu gör i ett Sverige som håller ihop är:

■ 15 miljoner kronor till organisationer inom det civila samhället som driver projekt som på olika sätt bidrar till att förebygga eller motverka rasism. Pengarna kommer också att fördelas till det arbete som kommuner och det civila samhällets organisationer gör för att motverka rekrytering till våldsbejakande extremism.

■ 3,5 miljoner kronor till Forum för Levande Historias arbete runtom i landet med att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.

■ 3 miljoner kronor till en satsning på öka våra kunskaper om hat och hot mot det demokratiska samtalet. Journalister, förtroendevalda och kulturskapare är grupper som är särskilt utsatta och kommer att vara i fokus för kunskapsinhämtning och insatser i regeringens kommande handlingsplan för att förebygga hot mot det demokratiska samtalet.

■ 11 miljoner kronor till en stor satsning på biblioteken för att kunna bära sitt uppdrag som arena för kunskap, samtal och möten. Resurserna kommer även att gå till inköp av litteratur på andra språk än svenska samt lättillgänglig samhällsinformation.

■ 10 miljoner kronor till det förebyggande arbetet i skolorna mot våldsbejakande extremism. Fokus för denna insats är framför allt unga människor som befinner sig i eller i gränslandet till våldsbejakande extremistiska miljöer.

 

Allt detta är nya resurser utöver det som redan har fattats beslut om för att förstärka det civila samhällets arbete med etablering.

Om 25 år kommer våra barn och barnbarn att få läsa i historieböckerna om hur olika samhällen hanterade den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget. Det är nu vi bestämmer oss för hur kapitlet om Sverige ska beskrivas. Regeringens tydliga besked är att det ska stå att vi stod rustade och höll ihop vårt samhälle genom att investera i ett samhällsbygge för alla.

 

 

Alice Bah Kuhnke

Kultur- och demokratiminister (MP)

Ylva Johansson

Arbetsmarknadsminister (S)