Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är machokulturen som ska motarbetas

Christer Nylander. Foto: Jonas Ekströmer / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Det är helt absurt att man har rätt att arrangera konserter och festivaler om man inte kan garantera unga tjejers trygghet och integritet, skriver Liberalernas gruppledare Christer Nylander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ursäkta språket, men detta skrivs i affekt och: nu får det fan vara nog. I dagarna uppmärksammas att tjej efter tjej efter tjej blir trakasserad, antastad och kränkt i samband med konserter och festivaler. För några veckor sedan handlade rapporterna om incidenter på studentresor.

Killar tar för sig, kränker och objektifierar tjejer. Och det sker inte bara på konserter och fester. Det sker i skolan, det sker på arbetsplatser, det sker på nätet. Dagligen. Det är otroligt viktigt att detta inte blir det normala, att det inte accepteras, att det inte förringas.

Det finns en tendens till normalisering, en tanke om att man får stå ut med lite tafsande och en ”det är ju bara killar”-mentalitet bland vuxenvärlden. Inte sällan bortförklaras övergrepp med att det enbart var ”lite på skoj”. Men det är inte tjejerna som ska behöva anpassa sin klädsel för att inte locka unga killars blickar och händer. Det är inte tjejerna som ska undvika vissa platser eller situationer för att slippa trakasserier. Det är machokulturen hos killarna som ska motarbetas och det är killarna som ska respektera tjejernas integritet.

 

I mycket handlar det om värderingar. Fler måste reagera och säga ifrån. Fler måste agera förebilder. Föräldrar måste ta sitt ansvar och vuxenvärlden vara tydlig. Men det behövs också politik.

Lärare och rektorer måste få tydligare befogenheter att upprätthålla ordning och ro i klassrum och skola. Det är i kaos som trakasserier får plats och syre. Skolan har även ett ansvar att förmedla tydliga värderingar om jämställdhet.

Ungas brott måste tas på allvar och behandlas tidigt och snabbt. Den generella straffrabatten för unga bör minskad eller tas bort för ungdomar i åldern 18-21. Vid återfall i brott är det orimligt med dagens närmast automatiska straffrabatt.

Socialtjänsten behöver starkare befogenheter att ålägga unga att delta i en insats eller verksamhet om det behövs för att bryta en utveckling mot kriminell livsstil. Detta kan kallas för en alternativ form av ungdomstjänst.

De framgångar Sverige vunnit på jämställdhetsområdet måste försvaras. Det finns människor som kommer hit från länder med helt andra värderingar än de vi har i Sverige.

Vid etableringssamtalen med nyanlända måste värderingsskillnaderna mellan Sverige och det land de vuxit upp i uppmärksammas, det gäller särskilt om jämställdhet.

Och ärligt talat. Det är helt absurt att man har rätt att arrangera konserter och festivaler om man inte kan garantera unga tjejers trygghet och integritet. Ställ betydligt högre krav på arrangörer och gör allvar i hoten att dra in tillstånd för dem som inte skärper sig.

Men i grunden handlar det som sagt om värderingar. Det behövs en vuxen vuxenvärld som står upp för sunda värderingar, som inte bara läser om sextrakasserier och sedan vänder sida, som bara rycker på axlarna och sker det är bara sådant som killar gör.

Jag vet. Det är inte alla män som tafsar, inte alla killar som trakasserar. Men man kommer inte ifrån att också vi andra har ett ansvar. Det ansvaret handlar om att säga ifrån, att inte normalisera och att inte vifta bort de kvinnor som är arga.

 

Christer Nylander

Gruppledare (L)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!