Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är islossning på SVT – inte istid

Anne Lagercrantz.
Foto: SVT.
Sabina Rasiwala.
Foto: SVT.

Mångfald begränsas ibland till utländsk bakgrund, men vi väljer att definiera mångfald vidare: utifrån perspektiv, språk och nätverk, skriver SVT:s Anne Lagercrantz och Sabina Rasiwala. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Flera nuvarande och tidigare medarbetare kritiserar SVT:s mångfaldsarbete. De har delvis rätt, vi har mycket kvar att göra. Men det är inte sant att istid råder. 

Mångfald begränsas ibland till utländsk bakgrund, men vi väljer att definiera mångfald vidare: utifrån perspektiv, språk och nätverk. Vi är glada för att mycket händer. Lokalt har vi bland annat nyöppnat redaktioner i Angered, Rinkeby, Södertälje och Helsingborg. Den utökade närvaron gör skillnad i vår journalistik. I juni inviger vi, tillsammans med Sveriges Radio, vår 34:e redaktion i Övertorneå med vår medarbetare som arbetar med program på meänkieli. Vi är stolta över vårt utbud på minoritetsspråken och inspireras även internt av exempelvis vårt rika barnutbud där mångfald är en självklarhet. 

Om vi bara ser till språk har vi det senaste året på SVT:s nyhets- och sportredaktioner anställt personer med kunskaper i kurdiska, polska, serbiska, arabiska, spanska, finska, albanska, grekiska och turkiska. 


LÄS MER: SVT befinner sig i mångfaldens istid


Och så om nya morgonstudion där programledaren är Karin Magnusson, Andre Pops, Carolina Neurath, Åsa Avdic, och Alexander Norén.

De har olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet. 

Det här är en fråga för hela branschen. Gunilla Hultén på JMK som forskat om journalistik och mångfald har konstaterat att public service ligger före andra medier, men det är så klart inte gott nog. Vi jobbar för en snabbare utveckling. 

Vi är uppriktigt glada för hur undertecknarna både har bidragit till SVT:s utbud och till denna viktiga debatt.


Anne Lagercrantz

Divisionschef SVT Nyheter

Sabina Rasiwala

HR- och kommunikationsdirektör