Anne Lagercrantz. Foto: SVT.Anne Lagercrantz. Foto: SVT.
Anne Lagercrantz.  Foto: SVT.
Sabina Rasiwala. Foto: SVT.Sabina Rasiwala. Foto: SVT.
Sabina Rasiwala. Foto: SVT.

Det är islossning på SVT – inte istid

Publicerad

Mångfald begränsas ibland till utländsk bakgrund, men vi väljer att definiera mångfald vidare: utifrån perspektiv, språk och nätverk, skriver SVT:s Anne Lagercrantz och Sabina Rasiwala. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Flera nuvarande och tidigare medarbetare kritiserar SVT:s mångfaldsarbete. De har delvis rätt, vi har mycket kvar att göra. Men det är inte sant att istid råder. 

Mångfald begränsas ibland till utländsk bakgrund, men vi väljer att definiera mångfald vidare: utifrån perspektiv, språk och nätverk. Vi är glada för att mycket händer. Lokalt har vi bland annat nyöppnat redaktioner i Angered, Rinkeby, Södertälje och Helsingborg. Den utökade närvaron gör skillnad i vår journalistik. I juni inviger vi, tillsammans med Sveriges Radio, vår 34:e redaktion i Övertorneå med vår medarbetare som arbetar med program på meänkieli. Vi är stolta över vårt utbud på minoritetsspråken och inspireras även internt av exempelvis vårt rika barnutbud där mångfald är en självklarhet. 

Om vi bara ser till språk har vi det senaste året på SVT:s nyhets- och sportredaktioner anställt personer med kunskaper i kurdiska, polska, serbiska, arabiska, spanska, finska, albanska, grekiska och turkiska. 

 

LÄS MER: SVT befinner sig i mångfaldens istid

 

Och så om nya morgonstudion där programledaren är Karin Magnusson, Andre Pops, Carolina Neurath, Åsa Avdic, och Alexander Norén.

De har olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet. 

Det här är en fråga för hela branschen. Gunilla Hultén på JMK som forskat om journalistik och mångfald har konstaterat att public service ligger före andra medier, men det är så klart inte gott nog. Vi jobbar för en snabbare utveckling. 

Vi är uppriktigt glada för hur undertecknarna både har bidragit till SVT:s utbud och till denna viktiga debatt.

 

Anne Lagercrantz

Divisionschef SVT Nyheter

Sabina Rasiwala

HR- och kommunikationsdirektör

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag