Gustav Fridolin (MP). Foto: ADAM IHSE/TTGustav Fridolin (MP). Foto: ADAM IHSE/TT
Gustav Fridolin (MP).  Foto: ADAM IHSE/TT
Ebba Busch Thor (KD).Ebba Busch Thor (KD).
Ebba Busch Thor (KD).

Det är inte vårt krig

Publicerad

Tongångarna från ledarna förändrades snabbt från tyst minut till högröstad auktoritet som ska ”jaga” och det med all sin kraft, skriver Ung vänsters Hanna Cederin. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Syftet med dådet i Stockholm var att ta makt ifrån oss som vill leva fritt, shoppa en fredagseftermiddag och promenera på stan. Man ville skrämma oss och jaga in oss i våra hem, göra oss rädda för det samhälle vi lever i. Så blev det inte. Vi manifesterade, fortsatte shoppa, promenerade, sörjde och tröstade. 

Vi tog tillbaka Drottninggatan. Låt oss inte ersätta blommorna och solidariteten med hot och misstro.

Tongångarna från ledarna förändrades snabbt från tyst minut till högröstad auktoritet som ska ”jaga” och det med all sin kraft. Plötsligt har politiker som en vecka tidigare inte såg anledning till nya lagar och skärpta kontroller bytt fot, och kan inte vänta en enda dag med att twittra om det. Trots att vi visste att det gick att kapa en lastbil och köra över människor med den. Trots att vi vet att våra lagar byggts med omsorg och eftertanke för att trygga demokrati och rättsäkerhet.

Ett dåd och Löfven vill runda grundlagen, Busch Thor vill låsa in den som inte kan utvisas för att hemlandet är för osäkert. Papperslösa misstänkliggörs och ska letas upp genom angiveri och rasprofilering. Miljöpartiet vill sätta fotboja utan misstanke om brott eller fällande dom. 

Vi har inte tagit tillbaka makten om vi genast lämnar den vidare genom förstärkt kontroll och inskränkt frihet. 

 

LÄS MER: Stockholm, fortsätt vara som en enda stor familj 

 

För att legitimera högre murar och hårdare tag försöker man få oss att tro att vi inte kan leva tillsammans utan hot och undantagstillstånd. Man vill att vi misstror våra grannar och kollegor, att vi accepterar våld och att vi lämnar ifrån oss makt och rättigheter i påstått syfte att "skydda nationens värderingar". Så görs vi till brickor i ett krig som inte är vårt. Det gäller ”radikalistkillen i förorten” och det gäller den ”arga vita mannen”. 

Ingen av oss har något i kriget att göra.

I längden förlorar vi alla på kriget. Det är på bekostnad av vår makt över samhällsutvecklingen. Det är vi som förlorar rättigheter och trygghet. Det är våra liv som riskeras. Men ingen av oss har något i kriget att göra.

Det är inte vårt krig, lika lite nu som när det startades av George W Bush 2001. Det utkämpas för att erövra makt, geografiska områden och naturresurser. Därför invaderades Irak, därför ockuperades Afghanistan. Därför strider regimen och rebellerna i Syrien. Och därför mobiliserar IS i Mellanöstern och i Väst. Kriget utkämpas inte för oss som inte styr stater, äger oljefält eller är i färd med att göra det.

Därför ska vi inte välja sida mellan parter, men vi kan välja något annat. Välj fred framför undantagstillstånd och repression. Det betyder att vi inte kohandlar om att åsidosätta demokrati, rättssäkerhet eller frihet för någon av oss. Oavsett om det är en granne, en flykting, en irakisk medborgare eller en misstänkt brottsling. Och välj gemenskap framför totalitär enfald. Rätten att leva i ett samhälle ska inte villkoras av hudfärg, religion eller etnicitet.

 

LÄS MER: Sverige har exporterat terrorism till andra länder 

 

När rädslan griper tag verkar det enkelt att överlämna sig till auktoritetens händer. Att ge större befogenheter till Polisen, stänga dörrar och gränser, förlita sig på myndigheters goda vilja och hoppas på att lämnas ifred. Men vem lämnas ifred när rättsosäkerheten får fritt spelrum? Vad behöver vi göra för en säker biljett till skyddsrummet i ett tyst och stängt samhälle? Och vem vill leva i ett skyddsrum? 

Jag vill inte leva i ett skyddsrum så jag söker i stället tillflykt i solidariteten. Jag vet att det går för vi är inte brickor som kan användas hur som helst. Vi är människor med egna strider och mål. Vi vill erövra en bättre framtid. Vi vill att våra äldre och våra barn ska ha det bra och vi vill utbilda oss, skaffa ett bra jobb och vi vill lita på att vården tar emot oss när vi blir sjuka. Vi vill åka på semester och vi vill gå i Kulturskolan och på fotbollsmatch. Det enda skälet till att vi istället hamnar i konflikt med varandra är för krigets skull. 

Vi kan välja att inte agera soldater. Det är inte vårt krig och om vi inser det kan vi leva tillsammans. Låt oss ta makten över gatorna och använda den till att leva i frihet.

 

Hanna Cederin 

Förbundsordförande, Ung vänster

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag