Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är inte vårdbolag som skapat vårdkrisen

Acko Ankarberg Johansson (KD) är ordförande i socialutskottet.
Karin Rågsjö är vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: BERTIL ERICSON/TT

Två vänsterpartister anklagar Kristdemokraterna för att vilja bygga om Sveriges sjukvård. Det har de rätt i, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Väldigt förenklat kan man säga två saker om Sveriges sjukvård. För det första är den medicinska kvaliteten en av de bästa i världen. För det andra är tillgängligheten dålig. Den svenska patienten blir oftast väl omhändertagen – men först när hon har genomlidit de långa vårdköerna. Vi vill kapa köerna, inte den medicinska kvaliteten.

Låt oss börja med att titta på de länder som lyckats bygga sjukvårdssystem utan vårdköer. Tyskland anses ha ett av de mest effektiva systemen i värden. Nederländerna har inga långa köer. Frankrike har skattefinansierad sjukvård, utan köer. Schweiz, Belgien, Sydkorea och Japan har vunnit internationell uppmärksamhet för sin sjukvård.

Alla har en mix av privat och offentligt

Har då något av dessa länder gjort vad Vänsterpartiet vill, alltså kasta ut privata vårdföretag och avskaffa valfriheten till förmån för stela statliga monopol? Nej, de har alla en mix av offentliga och privata vårdgivare som samarbetar inom samma system. Inte heller har de, som Sverige, styckat upp sjukvården i 21 olika landsting/regioner.

Nästa steg borde vara att helt lägga ned regionerna och göra staten till huvudman

Det är inte valfrihet och vårdföretag som skapat Sveriges vårdproblem. Landstingen må ha döpts om till regioner. Men de har inte blivit mer populära som arbetsgivare. De har inte blivit bättre på att samordna sina resurser med varandra. Det senare har skett först nu under coronakrisen, därför att staten har gripit in. Nästa steg borde vara att helt lägga ned regionerna och göra staten till huvudman för sjukvården, så som vi kristdemokrater har krävt i åratal. Fortsatt behovsstyrd vård på lika villkor till hela befolkningen.

Coronakrisen kan leda till avhopp

Just nu är det dock den akuta krisen som måste hanteras. Personalen går på knäna. Coronakrisen gör att många vårdanställda inte ens vet om de kommer få någon sommarsemester i år. Det kommer i så fall att leda till både avhopp och sjukskrivningar. Vi har lagt fram förslag för att locka tillbaka vårdutbildade som har lämnat vården och för att stödja kommuner som erbjuder fasta anställningar i stället för timarbeten.

Just nu är problemet inte för mycket vård utan för lite. För få vårdanställda, inte för många. Priset betalas av både patienter och personal. Och det är väldigt, väldigt bråttom.


Av Acko Ankarberg Johansson (KD)

Riksdagsledamot, ordförande socialutskottet