Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är inte samhällets fel att män inte får ligga

Vi vet i dag väldigt lite om gruppen incels men det är rimligt att anta att psykiatriska diagnoser är överrepresenterade inom gruppen, skriver Stefan Krakowski. Foto: SHUTTERSTOCK
Stefan Krakowski är överläkare och aktuell med boken ”I psykiatrins tjänst – en svensk läkares memoarer”. Foto: EVA LINDBLAD/1001BILD

Budskapet från incels är att det alltid är andras fel att livet inte blivit som man tänkt sig, aldrig ens eget. Ansvaret för att man inte får ligga med kvinnor läggs på ”samhället”. 

En hel del av dessa män behöver hjälp från psykiatrin, skriver överläkare Stefan Krakowski. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det har handlat en hel del om så kallade incels på sista tiden, män som lever i ett ofrivilligt celibat. Jag har intervjuats i tv, radio och tidningar om fenomenet efter att ha skrivit en essä i tidskriften Kvartal. Ämnet engagerar eftersom en rad masskjutningar ägt rum där kvinnohat har varit motivet. Samtidigt som det finns all anledning att uppmärksamma ensamvargar som är beredda att döda för att de misslyckas med att etablera relationer med kvinnor är det angeläget att komma ihåg att incelmännen inte är en isolerad företeelse. Rörelsen är vare sig homogen eller avgränsad till sin karaktär. Tvärtom spiller incelproblematiken över till bland annat högerextrema sajter och incelmän kan uppvisa samma blinda hat mot såväl kvinnor som homosexuella, judar och svarta. Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg att en överväldigande majoritet av ofrivilligt ensamma män är helt ofarliga.

Det finns dessutom faktorer inom incelvärlden som är värda vår uppmärksamhet inte bara för att de har ett allmängiltigt intresse men också för att de kräver åtgärder. 

Jag ska här ge tre exempel.

Bryt ensamhet och isolering

Den typiske incelmannen lever isolerat och tillbringar en stor del av sin tid bakom en datorskärm. Ensamheten och bristen på sociala kontakter är ett växande samhällsproblem som sträcker sig långt utanför hatet och bitterheten i vissa pojkrum. Social isolering leder till ökad ohälsa och i förlängningen kortare livslängd. Enligt vissa forskningsresultat ökar chansen att leva längre med 50 procent för dem som har vänner, är sociala och tar kontakt med folk på stan, (SvD). 

Frigör tider och platser inom öppenvårdspsykiatrin

Det är högst sannolikt att en hel del incelmän är i behov av hjälp från psykiatrin. Vi vet i dag väldigt lite om gruppen incels men det är rimligt att anta att psykiatriska diagnoser är överrepresenterade inom gruppen utifrån det vi vet från de få undersökningar som hittills gjorts men också från forskningsresultat från andra extrema miljöer. 

20 procent attraktiva män anses lägga beslag på 80 procent av allt sex så att det blir lite eller ingenting över för resten av männen.

Därför är det angeläget att psykiatrin fångar upp de personer som behöver hjälp och samtidigt frigör de nödvändiga resurser som krävs. För att åstadkomma detta måste bland annat den psykiatriska öppenvården avsluta behandlingskontakter med patienter som antingen inte behöver hjälp från psykiatrin överhuvudtaget eller som skulle få bättre hjälp på annat håll. Det skulle öka tillgängligheten och korta köerna drastiskt. 

Betona det personliga ansvaret

Det finns en tredje viktig observation hämtad från den mer ”politiska” delen av den så kallade ”manosfären,” nämligen de förändringar som rörelsen anser är nödvändiga i samhället. Här finns krav på alltifrån finansiering av dejting mellan kvinnliga och manliga incels, lagstadgad konfiskering av egendom från 40-, 50- och 60-talister till avskaffandet av psykiatrin. Budskapet är att det alltid är andras fel att livet inte blivit som man tänkt sig, aldrig ens eget. Ansvaret för att man inte får ligga med kvinnor läggs på ”samhället” och på de cirka 20 procent av attraktiva män som anses lägga beslag på 80 procent av allt sex så att det blir lite eller ingenting över för resten av männen. Den bristande insikten att man måste ta ansvar för sitt eget liv är tyvärr någonting som inte är begränsat till incelvärlden.

Det faktum att det finns allmänmänskliga problem inbakade även i extrema rörelser är egentligen inte förvånande. Trots allt är ju politiska krav, även de mest extrema och verklighetsfrånvända, ett resultat av den tid vi lever i. Här finns både viktiga lärdomar att dra och varningstecken för oss alla att uppmärksamma.

 

Av Stefan Krakowski

Överläkare, författare och skribent

Aktuell med boken ”I psykiatrins tjänst – en svensk läkares memoarer”