Dan Korn.Dan Korn.
Dan Korn.
Foto: JOHAN NILSSON / TTFoto: JOHAN NILSSON / TT
 Foto: JOHAN NILSSON / TT

Det är inte rasistiskt att ställa krav

Publicerad

Tyvärr finns det många som verkar tro att hela jordens befolkning innerst inne är som svenskar. Att det bara behövs en liten knuff så löser sig integrationen av sig själv. Så är det inte, skriver Dan Korn. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det var två dagar innan terrordådet skakade Stockholm. På Kulturhuset, bara en liten bit från platsen för tragedin, hölls en debatt med titeln ”Hur lyckas vi med integrationen?”. Flera talare använde uttrycket ”att ställa krav på invandrare” och längsta applåden fick Mustafa Panshiri när han berättade hur han besöker förläggningar för ensamkommande flyktingungdomar och berättar om det svenska samhällets grundläggande värderingar och Sveriges grundlag. 

Det är givetvis alldeles normalt att nyanlända får veta vilka regler som gäller i landet de kommit till. Krav ställer man på människor som man förväntar sig kan uppfylla kraven. Att inte ställa krav är alltså ett sätt att nedvärdera människor, att säga till dem att de inte förväntas duga någonting till. Men det var å andra sidan längesedan Sverige var normalt. Orden som uttalades på Kulturhuset hade för inte länge sedan stämplat talarna som rasister. Många skulle fortfarande sätta den stämpeln, men något har hänt i Sverige och det var på tiden. 

 

LÄS MER: "Rasist" är tveklöst 2000-talets mest missbrukade ord 

 

Just uttrycket ”Ställ krav på invandrarna” används som exempel på ”rasism” i boken ”Debatten om hedersmord” (2004) utgiven av Expo. Att ställa krav på invandrare är enligt den boken att ställa sig i SD:s led och påstås dessutom i just fallet hedersmord leda till ”en lagstiftning för svenskar och en annan för svartmuskiga män”. Den meningen finns i ett avsnitt som nämner bland andra Dilsa Demirbag-Sten och Elisabeth Massi Fritz. Ingen av dessa har nämnt ”svartmuskiga män” i deras inlägg om hedersvåld. Det Expos bok gör är alltså att klistra rasistkortet på debattörer, att i stället för sakargument skambelägga de som har obekväma åsikter. 

Tyvärr finns det många som verkar tro att hela jordens befolkning innerst inne är som svenskar, att det bara behövs en liten knuff så blommar deras inneboende svenskhet ut, så integrationen löser sig av sig själv. Så är det inte. Men däremot har de flesta av oss en enorm förmåga att lära oss och ta till oss, att anpassa våra liv efter nya förhållanden. Därför är det inte rasistiskt att ställa krav, utan tvärt om visar det på tro på människans förmåga. Integration eller anpassning handlar inte heller om att utplåna sig själv. Det innebär inte ett krav på att alla måste vara stöpta i samma form. Men det innebär vissa grundläggande principer och kunskaper om hur samhället fungerar för att vi skall kunna leva tillsammans.

 

LÄS MER: Jag vägrar tro att 800 000 av oss är rasister

 

När man ser människor som offer, som det är synd om, är det naturligt att man vill hjälpa. Det är lätt att ta miste på sådan hjälp och människokärlek. Men kärlek är ömsesidig. Båda ger och tar. Om den ena parten bara ger, medan den andra parten bara får, uppstår inget förtroende. 

Att denna form av hjälp däremot är nödvändig i riktigt svåra situationer är en sak. Men för att integration skall lyckas måste det handla om att både ge och ta.

Om vi behandlar våra medmänniskor som vuxna individer med ansvar kan vi också slippa ifrån den pinsamma relativiseringen av avskyvärda handlingar. Visst kan man förstå bevekelsegrunderna, det som får folk att mörda och utföra terrorhandlingar. Men det förminskar inte ansvaret. Att förminska ansvaret är också att förminska människan bakom handlingen.

 

Dan Korn

Folklivsforskare, författare och rabbin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag