Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är inte M som gör livet tryggare för kvinnor

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.
Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson.
Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor.

Precis som när det gäller gängkriminaliteten vilseleder Moderaterna om mäns våld mot kvinnor genom att hetsa om förslag som regeringen redan arbetar med, skriver S-topparna Lena Rådström Baastad, Annika Strandhäll och Carina Ohlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det blir nästan parodiskt vilket snävt perspektiv Johan Forssell och Camilla Waltersson Grönvall har när de frågar oss när vi ska gå från ord till handling. För samtidigt som Moderaterna lägger snabba motioner i riksdagen kommer regeringen med skarpa lagförslag innan sommaren. Vi socialdemokrater vill skärpa straffen så mycket det behövs på området mäns våld mot kvinnor.

Reformerna kommer från S

Det är viktigt att titta på vad partier gör och inte bara vad de säger. Det är socialdemokrater, inte moderater, som genomfört och genomför i princip alla de större reformerna för att motverka mäns våld mot kvinnor, nu som då. Detsamma gäller allt övrigt jämställdhetsarbete för att kvinnor ska ha lika makt och trygghet som män.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Vi socialdemokrater tillför mer resurser till välfärden, tar striden för bättre arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken och för en ekonomisk politik som gynnar kvinnor mer än män. Moderaterna däremot säljer ut och lägger ned vår gemensamma välfärd runtom i kommunerna. De vill låta rika män med privat sjukförsäkring tränga sig förbi lågavlönade kvinnor i vårdköerna. Och de för en ekonomisk politik som ökar klyftorna i samhället – vilket kvinnor alltid kommer vara de största förlorarna på. 

SD har kvinnoförakt i sitt DNA

En politik för jämställdhet och kvinnors trygghet måste genomsyra alla områden för att vara trovärdig. Den måste stå stark i sina värderingar. Ulf Kristersson öppnar för att ge Sverigedemokraterna – ett parti med kvinnoförakt i sitt DNA – avgörande inflytande i en högerkonservativ regering. Det är raka motsatsen till att göra Sverige bättre för kvinnor.


Av Lena Rådström Baastad (S)

Partisekreterare

Annika Strandhäll (S)

Jämställdhetspolitisk talesperson

Carina Ohlsson

Ordförande S-kvinnor