DEBATT | POPULISM. Donald Trump blev president och britterna ska lämna EU. I Sverige har Sverigedemokraterna fördubblat sitt väljarstöd i de val som partiet har ställt upp i. Populism bygger på ett "vi mot dom" där det finns en påstådd motsättning mellan folket och eliten.
Många menar att det är rasism och invandringskritik som förklarar den ökade högerpopulismen. Göteborgs-Postens Alice Teodorescu har förklarat Sverigedemokraternas framgångar med att alliansregeringen bedrev en för generös migrationspolitik.
Svenskarna har inte blivit mer invandringskritiska
I Futurions rapport "Populismens verkliga orsaker" konstateras att valresultaten inte visar något samband mellan invandring och röstande på Sverigedemokraterna. Det handlar heller inte om ändrade attityder. Svenskarna har över tid inte blivit mer invandringskritiska så det kan inte förklara varför SD har fördubblat sitt väljarstöd i varje val under 15 år.
Den utveckling med ökad populism som vi har sett under det senaste decenniet hade sin motsvarighet under den stora depressionen på 30-talet.
I stället har det som händer på arbetsmarknaden stor betydelse. Nationalekonomen Sirus Dehdari visar att när människor varslas om uppsägning så ökar sannolikheten för att de kommer att rösta på Sverigedemokraterna. I en studie från Oxford University konstateras att framgångarna för Trump var störst där många jobb hotades av automatisering.
Starkt samband mellan kristider och högerextremism
Det tyska forskningsinstitutet CESifo har visat att det finns ett starkt samband mellan finansiella kriser och stödet för högerextrema partier. Den utveckling med ökad populism som vi har sett under det senaste decenniet hade sin motsvarighet under den stora depressionen på 30-talet. Då växte dessa rörelser och tog makten i länder som Tyskland, Italien och Spanien.
I flera länder har etablerade partier valt att kopiera populisternas invandringsfientliga politik och retorik. Det är dock att delta i en tävling som populister alltid kommer att vinna.
Det går inte att möta utvecklingen med att tänka bort ekonomiska konjunkturförändringar eller teknikutveckling. Men även om automatiseringen gör en del människor till förlorare finns det inget alternativ då den nya tekniken är en förutsättning för att gamla jobb inte bara ska försvinna utan också ersättas av nya. Det som däremot går att göra, är att minska människors oro och utsatthet.
Alltför många politiker har valt att möta populistiska partier med att anamma deras verklighetsbild. I flera länder har etablerade partier valt att kopiera populisternas invandringsfientliga politik och retorik. Det är dock att delta i en tävling som populister alltid kommer att vinna och det finns inget exempel på att detta i längden minskat deras inflytande.
Kunskap och kompetensutveckling ökar tryggheten
För att människor ska kunna se förändringar som möjligheter och inte som hot måste det finnas trygghet i förändringen, ett samhälle som hänger ihop och har framtidstro. Att motverka förändring, vare sig det handlar om automatisering, frihandel eller människors rörlighet är varken effektivt eller önskvärt. De viktigaste trygghetssystemen är kunskap och kompetensutveckling och att skapa jobb som tar tillvara på den nya tekniken.
Det är på det området som partierna borde presentera kreativa och effektiva lösningar, i stället för att som nu tävla i att vara så populistiska som möjligt.
Av Ann-Therése Enarsson
VD Futurion
Carl Melin
Forskningsledare Futurion och rapportförfattare