Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är högerns fel att skogen måste skyddas

Skogens viktigaste uppgift är att vara skog, skriver Pär Holmgren.
Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Pär Holmgren är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: ADRIAN LEOPOLDSON

Den pågående klimatkrisen och den allt snabbare förlusten av biologisk mångfald kräver att skogspolitiken läggs om. Det är årtionden av misslyckad klimatpolitik, med högerpartier och socialdemokrater i spetsen, som skapat situationen, skriver EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Före sommaren presenterades EU:s nya skogsstrategi. I ljuset av att EU lägger om sin klimatpolitik, till följd av höjda klimatmål, måste vi även se till att skogen bidrar så mycket som möjligt. Det är inte skarp lagstiftning, varken förbud eller pengar är kopplade till strategin. Den ska snarare anses vara förlaga till kommande lagstiftning, eller ge en idé om hur kommissionen vill lägga om politiken de kommande åren.

Och det är verkligen välkommet. Vi är på väg in i en sjätte massutrotning av arter. Vi har inte råd att fortsätta använda vår natur på det sätt vi gör i dag. Skogen behöver dessutom skyddas för sin förmåga att binda koldioxid från luften. Och det är nödvändigt om vi ska klara Parisavtalet.

Endast MP lever upp till Parisavtalet

Det är bara ett land som i dagsläget lever upp till Parisavtalet – Gambia. När Parisavtalet slöts kritiserades det av oss gröna för att inte vara tillräckligt ambitiöst. Sex år senare är det bara vi gröna som fortfarande har ambitionen att leva upp till avtalet. Inga andra politiska krafter är beredda att göra vad som krävs för att leva upp till det. De pratar gärna klimatpolitik – men när det väl blir förhandling kommer ursäkterna, då är prioriteringarna annorlunda. 

Vi måste ändra vår syn på skogen. Den huserar hem för miljontals livsviktiga arter, för rekreation, friluftsliv men är också viktig i sig. Den var här innan oss.

EU har signerat, ratificerat och säger sig respektera Parisavtalets mål. Trots det uppgår de fossila subventionerna fortfarande till nära 5 000 miljarder kronor per år. Utsläppsmålen är fortfarande för låga och ambitionerna inom såväl jordbrukspolitiken som energipolitiken är undermåliga. Samtidigt slår sig politiker från höger till vänster för bröstet för en uppenbart otillräcklig politik. 

En analys från Climate Action Tracker visar att EU:s politik leder till tre graders uppvärmning. FN varnar för att världen går mot 2,7 graders uppvärmning. Samtidigt är Parisavtalets övergripande mål att den globala uppvärmningen inte ska överskrida 1,5 grader. 

Misslyckandet är uppenbart.

Centerpartiets svek

Ska vi nå Parisavtalet så måste alla sektorer bidra. På samma sätt som de polska kolgruvorna behöver läggas ner till förmån för klimatomställningen, behöver även den svenska skogen bidra med det som den är bra på. Centerpartiets och Moderaternas svek i skogspolitiken visar att man även ger upp klimatpolitiken.

För det är inte Miljöpartiets fel att den svenska skogen behöver skyddas. Det är inte Miljöpartiet som är orsaken till årtionden av utsläppsfest eller massutrotning av arter. Miljöpartiet är det bästa skogspartiet för att ingen annan bryr sig. Högerns vurmande för business as usual och den fossila industrin kräver att skogen agerar kollager för att kompensera för ökade utsläpp. Moderaterna motarbetar utfasning av den fria tilldelningen inom utsläppshandeln och vill sänka priset på utsläpp. Centerpartiet vill stoppa taxonomin, vars syfte är att styra om investeringar från det fossila, till det hållbara. Det är allt annat än seriöst. 

Skogens viktigaste uppgift

Skogens förmåga att binda kol och lagra koldioxid från luften måste värnas, skyddas och främjas. EU-kommissionen vill satsa på att återställa en del av EU:s naturliga kolsänka. Det är bra. Men ökade kolsänkor får inte fungera som en ursäkt för fortsatta utsläpp. Det är avgörande att den svenska skogen inte får bli en förevändning för fortsatta höga utsläpp från exempelvis det franska jordbruket. 

Vi måste ändra vår syn på skogen. Den huserar hem för miljontals livsviktiga arter, för rekreation, friluftsliv men är också viktig i sig. Den var här innan oss. Vad de allt vanligare naturkatastroferna visar är att det är dags att återfå en respekt för naturen och vårt gemensamma hem. Skogen är mycket mer än bara en råvara. Skogens viktigaste uppgift är att vara skog. 


Av Pär Holmgren

EU-parlamentariker för Miljöpartiet