Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är förvånande att M ignorerar polisens signaler

Mikael Damberg (S), InrikesministerFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S)Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
AmbulansFoto: KENT ENG / VGR

Kampen mot psykisk ohälsa är en av vår tids stora utmaningar.

Därför är det förvånande att M struntar i de uppmaningar vi politiker får från polisen.

Mobila psyikatriteam är viktiga, skriver Lena Hallengren och Mikael Damberg (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vi har uppfattat att det finns en stor enighet bland Sveriges politiska partier om att både förbättra den psykiska hälsan och skapa bättre förutsättningar för polisen att göra sitt jobb. Det förvånar därför om Moderaterna inte tycker att psykiatriambulanser och mobila psykiatriteam är viktiga insatser att satsa på, trots de tydliga signaler vi fått från polisen om att det behövs.

Marie Morell (M) från Sveriges kommuner och regioner (SKR) har skrivit en replik på en artikel där vi beskriver att regeringen och SKR nu avsatt medel som kan användas för psykiatriambulanser och mobila team, för att bland annat avlasta polisen. Hennes poäng är om vi förstår det rätt att medlen inte måste användas till just psykiatriambulanser utan att de 500 miljonerna kan användas bredare. Det är riktigt, och för den som läser vår debattartikel så står också just det. Samtidigt är det just psykiatriambulanser och mobila psykiatriteam som efterfrågats av polisen för att de bättre ska kunna göra sitt jobb. Det är ett bra exempel på hur olika delar av samhället, psykiatri och polis, kan jobba tillsammans för att skapa ett tryggare Sverige. Nu finns en chans och en stimulans för kommuner och regioner att satsa på just det. Det är förstås en viktig signal för oss, som ansvariga ministrar, att skicka.

Det är vår tids stora folkhälsoutmaning

Självklart prioriterar sedan kommuner och regioner olika insatser med de här resurserna. Men att de finns skapar en möjlighet, och skickar en tydlig signal om att det här är viktigt.

Psykisk hälsa är vår tids stora folkhälsoutmaning och det är alldeles givet att vi måste satsa på mycket mer än mobila team och psykiatriambulanser. Det görs också. I överenskommelserna med SKR finns också resurser till många bredare insatser för psykisk hälsa och regeringen har nyligen fattat beslut om att stärka Folkhälsomyndighetens arbete med psykisk hälsa genom en ny funktion på myndigheten.

Samtidigt är mobila psykiatriteam och psykiatriambulanser utmärkta exempel på hur samhället behöver jobba smartare med att skapa både ett bättre bemötande för den som har suicidtankar samtidigt som polisen avlastas. Ökad trygghet och möjlighet för polisen att använda sina resurser på bästa sätt måste också vara en prioritet i vår tid.

Lena Hallengren (S)

Socialminister 

Mikael Damberg (S)

Inrikesminister