Tomas Tobé. Foto: Riksdagen.Tomas Tobé. Foto: Riksdagen.
Tomas Tobé. Foto: Riksdagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige i dag

Publicerad

Det bakvända systemet med mängdrabatt vid brott måste upphöra. De kriminella kan inte få fortsätta skratta åt samhället, skriver Tomas Tobé. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige i dag. Polismyndigheten rapporterade nyligen att det finns runt 5 000 kriminella aktörer och 200 kriminella nätverk i de utsatta områdena runtom i landet. I vissa av områdena har kriminella krafter i praktiken tagit över och polisen har stora svårigheter att utföra sitt uppdrag. Vi ser allt fler skjutningar i Sverige, som även drabbar människor utanför gängen. Trygghetsmätningar visar också att allt fler upplever den här otryggheten. Otryggheten har inte varit så här stor på tio år.

Sverige måste ha en kriminalpolitik som fungerar. Det räcker nu. De kriminella kan inte få fortsätta skratta åt samhället. Arbetet som behöver göras börjar med att stärka svensk polis. Poliserna måste bli minst 5 000 fler, polislönerna behöver höjas så att fler poliser väljer att stanna i yrket och den krävs en ny polisledning med förmåga att vända utvecklingen. 

 

LÄS MER: Utvisa de som inte respekterar våra lagar

 

Men Sverige behöver också bli bättre på att skipa rättvisa och tydligt stå på brottsoffrens sida. För att fler ska få upprättelse måste fler brott klaras upp och straffen ska motsvara det allvar och den kränkning som brottet har inneburit för den drabbade och för samhället. I det ingår också att markera skarpt mot den som gång på gång begår flertalet brott.

 

De kriminella kan inte få fortsätta skratta åt samhället

 

I dag har Sverige ett närmast bakvänt system där den person som döms för flera brott i en och samma rättegång åtnjuter en så kallad mängdrabatt. Det betyder att det grövsta brottet straffas med hela straffvärdet medan det näst grövsta brottet endast straffas med hälften av straffvärdet och det därpå följande brottet endast med en tredjedel av straffvärdet.

Detta är inte rimligt. Det är en stor skillnad mellan att begå flera brott jämfört med att begå något enstaka brott. Straffen bör därför kraftigt skärpas. För den person som döms för flera brott i en och samma rättegång ska hela straffvärdet dömas för det grövsta brottet såväl som för det näst grövsta brottet och för det tredje grövsta brottet. Det skulle medföra att fängelsevistelsen kan öka med runt 60-70 procent jämfört med dagens system. 

 

LÄS MER: Ingen mening att höja straffskalorna om de inte används 

 

Det finns en diskussion om längre straff minskar brottsligheten eller inte. Men jag tycker inte att man ska förminska det faktum att ett antal kriminella kommer i alla fall vara utanför samhället under en längre tid.

Det handlar också om grunden för vårt samhällskontrakt, att brott måste få konsekvenser. Om detta inte fungerar och människor börjar tappa förtroendet för rättsstaten så står vi inför en mycket allvarlig utveckling. Att ta bort dagens form av mängdrabatt för den som begår flera brott innebär att straffen står i bättre överensstämmelse med det allmänna rättsmedvetandet.

Sverige måste bli hårdare mot kriminaliteten. Det krävs straffskärpningar, en fungerande polis och att vi tar kontroll över särskilt utsatta områden. Det är också en förutsättning för att öka tryggheten och stärka sammanhållningen och framtidstron i hela landet.

 

 

Tomas Tobé (M)

Ordförande i justitieutskottet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag