Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är för enkelt att bli svensk medborgare

<p>Jimmie Åkesson (SD), partiledare. </p>Foto: Jessica Gow/TT
Paula Bieler (SD), integrationspolitisk talesperson.Foto: Sven Lindwall

Många tror att den segregation som finns beror på olika former av diskriminering och att det är för svårt att få tillträde till Sverige.

Vår uppfattning är att det snarare är tvärtom, skriver Jimmie Åkesson och Paula Bieler.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mycket har hänt i svensk politik de senaste månaderna. Hösten förde som bekant med sig en massiv våg av asylsökande, vilket fått allt fler att inse behovet av en förändrad migrationspolitik. Myten om att det inte skulle finnas något tak för hur många Sverige kan ta emot har börjat spricka. Partier som nyss hävdat att det inte går att begränsa invandringen presenterar nu olika förslag för hur den kan regleras och stramas åt. Det går inte längre att låtsas som om hur många som helst kan flytta hit utan att samhället till slut bryter samman.

Än så länge har debatten i huvudsak kretsat kring rent praktiska problem, som bristen på bostäder och att människor som inte kan svenska och saknar relevant utbildning har svårt att få jobb. Men vill vi komma åt problemet med ett splittrat samhälle och bryta segregationen måste vi gå djupare än så.

Sverigedemokraterna har nyligen presenterat ett par förslag kopplade till det svenska medborgarskapet. Dels vill vi införa ett tillfälligt stopp för nya medborgarskap till utrikesfödda, med vissa undantag för exempelvis barn som adopteras. Dels vill vi att medborgarskap som getts ut baserat på felaktig information lättare ska kunna förklaras ogiltiga. Dessa förslag ser vi som viktiga första steg för att stärka medborgarskapets roll och värde.

 

Få förnekar i dag de problem med segregation som numera finns i vårt land. Samtidigt verkar ganska många tro att detta beror på olika former av diskriminering och att det är för svårt att få tillträde till Sverige. Vår uppfattning är att det snarare är tvärtom.

I princip räcker det i dag att du bott fyra-fem år i landet för att du ska kunna ansöka om och få svenskt medborgarskap. I vardagen är det dessutom inte särskilt stor skillnad på att ha permanent uppehållstillstånd eller vara svensk medborgare, sett till vilket ansvar den svenska staten bär för dina levnadsvillkor. Med andra ord har medborgarskapet på många sett reducerats till pappersformalia.

Att bli svensk medborgare borde enligt oss snarare vara en bekräftelse på att man numera är en del av Sverige, betraktar Sverige som sitt hemland och känner samhörighet med det svenska samhället. Därför har vi länge förespråkat bland annat språkkrav och samhällskunskapstest. Sådana test visar givetvis inte vad en person känner, men de visar att man åtminstone lärt känna det land man säger sig höra hemma i. Tillsammans med en tydligare koppling till rättigheter gentemot den svenska staten kan medborgarskapet dessutom återfå ett högt värde som grundläggande samhällskontrakt. Då kan det också verka som en sporrande kraft för att få de som har för avsikt att stanna permanent i Sverige att skaffa kunskaper om och söka sig in i samhället.

 

Vissa har kritiserat våra förslag med utgångspunkten att ett medborgarskap är värt så mycket att det är fel att ställa höga krav på när och hur de delas ut. Men det är just för att ett medborgarskap är värdefullt det ska värnas. Vi måste helt enkelt bryta den trend som funnits då många har kunnat bli svenska medborgare utan att känna någon samhörighet med eller lojalitet till vårt land och utan att ha någon ambition att bidra till samhällets bästa, eller än värre genom att kringgå lagen utan att det upptäckts i tid. Det duger inte att rutinmässigt dela ut medborgarskap utan högre krav än att man vistats i landet ett visst antal år utan större problem. Sverige är värt mer än så.

 

Jimmie Åkesson

(SD) Partiledare

 

Paula Bieler

(SD) Integrationspolitisk talesperson