Det är ett angrepp på demokratin

Tobias Billström, M, migrationsminister.
Foto: Gunnar Seijbold

Vandaliserade lokaler, krossade rutor, sönderskurna däck, brandattentat  och dödshot mot personalen som konsekvens. Så ser vardagen ut för  anställda och asyl- sökande på Migrationsverket. Bara under 2012-2013  har Migrationsverket utsatts för över 50 attentat.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Låt mig vara tydlig. Ett attentat mot Migrationsverket är ett angrepp på demokratin. Och det bör behandlas som sådant. Politiskt våld hör inte hemma i en rättsstat. Varje attentat är ett för mycket.

De vandaliserade lokalerna gör att nykomna syriska asylsökande tvingas sitta i lokaler som ser ut som om kriget gått fram i dem. Frågan är vilket första intryck de får av Sverige? Attentaten speglar också en tilltagande likgiltighet, ungefär som att Migrationsverket är en myndighet som får tåla lite "stök och bråk" eller "pojkstreck". Men planerad och systematisk förstörelse är inte ett pojkstreck.

För mig som statsråd och för regeringen som helhet är det självklart att medarbetare på landets myndigheter ska ha en säker arbetsmiljö. I ett läge där Sverige och svenska myndigheter jobbar med sexdagarsvecka och treskift för att hjälpa alla de som flytt undan inbördeskriget i Syrien till vårt land så försöker alltså aktivister bränna ned samma myndigheters lokaler.

Arbetet med att bekämpa de som förstör och hotar måste därför intensifieras. I slutänden handlar det om att stå upp för vår demokrati där vi uttrycker våra åsikter genom diskussion och debatt i stället för sönderslagen statlig egendom.


Tobias Billström,

M, migrationsminister