Tobias Billström, M, migrationsminister. Foto: Gunnar Seijbold
Tobias Billström, M, migrationsminister. Foto: Gunnar Seijbold

Det är ett angrepp på demokratin

Publicerad

Vandaliserade lokaler, krossade rutor, sönderskurna däck, brandattentat och dödshot mot personalen som konsekvens. Så ser vardagen ut för anställda och asyl- sökande på Migrationsverket. Bara under 2012-2013 har Migrationsverket utsatts för över 50 attentat.

Låt mig vara tydlig. Ett attentat mot Migrationsverket är ett angrepp på demokratin. Och det bör behandlas som sådant. Politiskt våld hör inte hemma i en rättsstat. Varje attentat är ett för mycket.

De vandaliserade lokalerna gör att nykomna syriska asylsökande tvingas sitta i lokaler som ser ut som om kriget gått fram i dem. Frågan är vilket första intryck de får av Sverige? Attentaten speglar också en tilltagande likgiltighet, ungefär som att Migrationsverket är en myndighet som får tåla lite "stök och bråk" eller "pojkstreck". Men planerad och systematisk förstörelse är inte ett pojkstreck.

För mig som statsråd och för regeringen som helhet är det självklart att medarbetare på landets myndigheter ska ha en säker arbetsmiljö. I ett läge där Sverige och svenska myndigheter jobbar med sexdagarsvecka och treskift för att hjälpa alla de som flytt undan inbördeskriget i Syrien till vårt land så försöker alltså aktivister bränna ned samma myndigheters lokaler.

Arbetet med att bekämpa de som förstör och hotar måste därför intensifieras. I slutänden handlar det om att stå upp för vår demokrati där vi uttrycker våra åsikter genom diskussion och debatt i stället för sönderslagen statlig egendom.

 

Tobias Billström,

M, migrationsminister

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag