Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är er migrationspolitik som hotar skolan – inte SD

Stefan Jakobsson är skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Helene Hellmark Knutsson (S) är minister för högre utbildning och forskning.
Foto: CANCERFONDEN

Ministern Helene Hellmark Knutsson sprider fake news om SD:s skolpolitik. 

Gick inte Löfvens budskap om en "juste valrörelse" fram till henne efter S-skandalen med arabiska lögner? skriver sverigedemokraten Stefan Jakobsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | VALET 2018. Nyligen uppdagades att socialdemokrater spridit grova lögner om Sverigedemokraterna på arabiska. Statsminister Stefan Löfven reagerade med att efterlysa en ”juste valrörelse”. Gick det budskapet verkligen fram till Helene Hellmark Knutsson (S), som i en debattartikel i Expressen (31/8) påstår att vi i Sverigedemokraterna vill sänka lärarnas löner? Det är fake news.

Det stämmer visserligen att vi vill avskaffa det så kallade förste-lärar-systemet, eftersom det ger rektorerna ett oproportionerligt inflytande över lärarnas lönesättning. Men samtidigt vill vi krona för krona finansiera en lönetrappa enligt Singapore-modellen, som ger motsvarande lönelyft åt lärare som utmärker sig. Det blir, så långt, alltså lika mycket pengar till lärarna i budgeten.

"Faktakollen" borde kika på Hellmark Knutsson

Det är faktiskt uppseendeväckande att en minister bara ser neddragningen, blundar för den motsvarande höjningen och sedan baserar ett debattinlägg på denna ofullständiga kalkyl. Här borde mediernas ”faktakoll” göra en insats.

Sedan är det korrekt att vi vill sänka skatten på arbete för medelinkomsttagare, vilket i hög grad skulle gynna just lärare. Sedan ägnar sig Hellmark Knutsson åt det vanliga siffertrixandet som går ut på att Socialdemokraterna skulle vara kommunernas räddare. Men det är ju vänsterregeringen, som med en oansvarig migrationspolitik har lagt enorma bördor på både kommunerna, landstingen och staten.

Sedan är det förstås intressant att löftena haglar från regeringens sida, bokstavligen tio dagar före ett val. Som om man inte hade haft fyra år på sig.

Släpphänt migrationspolitik

Det är just detta som är den riktigt stora valfrågan den nionde september. Ska vi fortsätta att ha en migrationspolitik som varje år håller dörren öppen för tiotusentals asylinvandrare och deras anhöriga? Det där orsakar kostnader som måste hanteras med höjda skatter och genom att andra behov måste stå tillbaka. 

Och bortsett från de direkta ekonomiska kostnaderna orsakar den släpphänta migrationspolitiken sociala problem och etnisk segregation, vilket inte minst märks i skolorna i våra utsatta områden.


LÄS MER: Läraren: Så går det när nyanlända kastas in i gymnasiet


SD satsar mer än regeringen på utbildning

Sverigedemokraterna drar inte ned en krona på kommunerna, tvärtom har vi betydande välfärdssatsningar på sjukvård och pensionärer. Och vad gäller just utbildning satsar vi en halv miljard mer än regeringen. Vidare ser vi skolan som det bästa instrumentet att bryta segregationen

Sedan är det förstås intressant att löftena haglar från regeringens sida, bokstavligen tio dagar före ett val. Som om man inte hade haft fyra år på sig.


Av Stefan Jakobsson 

Skolpolitisk talesperson (SD)