Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är du som uppmuntrar stressandet

Sara Haraldsson.
Foto: Linnea Ronström

Att vara stressad kan under en väldigt kort tid kan vara en superkraft, men snart blir det ett enormt hinder, skriver Sara Haraldsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Hej! Hur är läget? Är det mycket nu eller?”

Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan. Jag ges inte möjligheten att svara hur jag mår innan jag får följdfrågan om det är mycket nu. Och det stör mig.

Förutom att det är oartigt att inte låta en person svara på en fråga innan en själv ger svaret så avslöjar frågan något sjukt i vårt samhälle – standardsvaret på ”hur mår du” förväntas vara att det är mycket nu. Det ska vara stressigt. Det ska vara svårt att hinna med och det ska påverka hur en mår. Och ja, absolut, visst spelar stressen roll i hur vi mår men stress är inte det enda som påverkar vårt välmående. 


LÄS MER: Det största hotet mot ett friskt samhälle är vår egen duktighet 


Därför är det märkligt att hur mycket vi har att göra så tätt förknippas med hur vi mår. I många av de perioder då jag mått som sämst har jag inte alls varit stressad, precis som jag ibland när jag mått som bäst har haft massor att göra. Att göra den automatiska kopplingen mellan ha mycket att göra och ens mående visar på att något är galet i hur vi ser på stress. 

Frågan om det är mycket nu leder till en stresshets. Och den kan till och med skapa dåligt samvete över att inte ha jättemycket att göra. Häromdagen på kontoret sa en person: ”Jag har inte så jättemycket att göra just nu och det kanske är dumt". I stället för att passa på att njuta av lägre tempo, få tid för återhämtning efter en arbetsintensiv period var hennes första instinkt att känna sig dålig för att inte vara stressad och att inte ha massor att göra, trots att det är det som borde vara normalläget. 

Detta är ett tydligt tecken på den ohållbara stressnormen som råder. Stressnormen som hela tiden får oss att ta på oss mer och mer. Normen att vi ska vara stressade och ständigt ha mycket att göra leder till att vi får ännu mer att göra och blir ännu mer stressade. 

Stressnormen förstör för så många.

Överallt förväntas vi dessutom prestera på topp. Den som någon gång varit stressad vet att det under en väldigt kort tid kan vara en superkraft, men snart blir det ett enormt hinder som gynnar varken mående, prestation eller kreativitet. 

Stress är något som påverkar alla människor men som slår extra hårt mot kvinnor. Det är i sjukskrivningsstatistiken vi ser det tydligast. Där framkommer det att den främsta orsaken till sjukskrivning bland kvinnor är utbrändhet. Undersökningar visar dessutom att varannan 16-åring flicka är så stressad att hon har börjat få fysiska och psykiska symtom på sin stress. 

Allt detta är konsekvenser av stressnormen. 


LÄS MER: Utbrändhet går inte över framför Netflix 


Att stressnormen slår hårdare mot kvinnor beror på att stressnormen inte är det enda som pressar oss. Utöver att prestera på jobbet mäts vårt värde i hur perfekta våra hem är, hur våra relationer är och hur vi ser ut. Vi är dessutom mer välutbildade men får ändå lägre lön, mindre erkännande och sämre karriärutveckling än männen. Detta adderas till stressen och blir till slut för mycket. Så ja, absolut, visst spelar stressen roll i hur vi mår men stress är inte det enda som påverkar vårt välmående. 

Utöver att prestera på jobbet mäts vårt värde i hur perfekta våra hem är, hur våra relationer är och hur vi ser ut.

Att synliggöra stress är viktigt. Att försöka se varandra för att kunna hjälpa varandra när vi är stressade är jätteviktigt. Men att anta att någon har mycket att göra är inte vägen dit. Jag tror att vägen dit snarare är att fråga hur någon mår och sedan lyssna på svaret. Sen kan vi ta det därifrån. 

Och till dig som undrar: nej, det är inte för mycket just nu. 


Sara Haraldsson

Generalsekreterare Maktsalongen