Det är de rika som är problemet

Om du är med och finansierar en del av den kriminella världen får du också vara beredd på den andra delen av den, skriver Mårthen Gunnarsson, chef för Folkets park i Malmö.
Foto: Jenny Leyman

Att bara vilja ha lite svart marknad när det passar en är ett hyckleri som det är dags att göra upp med.

Det är inte fattiga människors eventuella svarta konsumtion som kostar samhället miljarder, utan rika människors skattesmitning, överkonsumtion och bedrägliga sätt att tillskansa sig ännu mer, skriver Mårthen Gunnarsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En person blev nyligen skjuten utanför Folkets Park Malmö, där jag arbetar.

Det var mitt på dagen och hände samtidigt som ett stort arrangemang med tusentals besökare pågick i Parken.

Läget blir allt mer akut i Malmö. Våldsdåd, skjutningar och sprängningar har blivit vardag och alldeles utanför Folkets Park ligger en gata som uppmärksammats för sin omfattande droghandel.

Varje fredag de senaste fyra åren har jag skickat ut ett veckobrev, där jag skriver om något aktuellt och berättar vad som händer i Folkets Park.

Det senaste brevet har fått en väldig spridning på sociala medier, och även väckt en del diskussioner.

Det som tycks engagera så många är frågan om vårt gemensamma ansvar för att stävja kriminaliteten i samhället.


I brevet skriver jag om att jag kan uppleva en oerhörd dubbelmoral i att många å ena sidan förfäras över en utbredd kriminalitet, men å anda sidan själva stöttar den när det passar dem.

"Att köpa en öl av någon på en gräsmatta, köpa billig alkohol ur en baklucka, röka en joint med polarna en fredagskväll eller köpa smuggelcigg i en kiosk på Möllan är också att stötta de grupper som just nu gör upp och skjuter varandra på öppen gata.

Allt hänger ihop, och om du är med och finansierar en del av den kriminella världen får du också vara beredd på den andra delen av den.

Att bara vilja ha lite svart marknad när det passar en är ett hyckleri som det är dags att göra upp med.

Det bästa alla kan göra för att främja trygghet och säkerhet just nu är att ringa polisen när brott begås – oavsett vem som begår dem – och att inte själva stötta brottslighet”, skriver jag.


Det fick många kommentarer. De flesta är positiva, och håller med om att vi inte kan skilja på kriminalitet och kriminalitet. Men vissa har invändningar.

En vanlig invändning är att det finns så många fattiga i dag, och att vi inte kan avkräva  dem ansvar för att de försöker komma undan billigt och därmed kanske handlar svart.

Många är snabba på att peka ut den ena eller andra gruppen som problem, och vill att vi ska stänga ute eller begränsa rörelsefriheten för vissa.

På det vill jag svara samma sak som jag alltid svarar när folk frågar vad vi gör åt tiggarna i Folkets Park:

Det är inte de fattiga som är problemet, det är de rika. Alltså gör vi inget åt tiggarna, men uppmanar den som kan att hjälpa dem. Det tål att upprepas om och om igen.

För det är inte fattiga människors eventuella svarta konsumtion som kostar samhället miljarder, utan rika människors skattesmitning, överkonsumtion och bedrägliga sätt att tillskansa sig ännu mer.  

Det finns inga bra eller dåliga brott, utan bara ännu fler sätt att urholka vårt samhällsbygge.

Jag skrev också om detta i brevet, men det har inte diskuterats lika mycket:

"Du får inte begå brott i Folkets Park, precis som du inte får det på andra ställen. Men det är inget brott att vara fattig eller hemlös, och det är inget brott att vara alkoholist eller narkoman. Det är inget brott att behöva gå på allmänna toaletter för att uträtta sina behov, att tvätta sina kläder, att be om hjälp för att ha råd att äta eller att samla burkar eller rota i sopor. Och Folkets Park är till för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar."


Det värsta vi kan göra är att fastna i rasistiska eller stereotypa förklaringsmodeller och rikta blickarna åt fel håll.

Det bästa vi kan göra är att rikta blickarna mot oss själva och de vi har runt oss, och ställa oss den enda frågan som kommer att leda framåt:

”Hur kan jag bidra till ett bättre samhälle, och hur kan jag vara en förebild för andra?”


Mårthen Gunnarsson, chef för Folkets park i Malmö