Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är dags: Var stolt över det nya Sverige

Det finns självklart bara en väg framåt och det är att omfamna det nya Sverige och att se de fantastiska möjligheterna som finns när man tillhör det mest progressiva landet i världen, skriver Johan Lindeberg.
Foto: Shutterstock
Johan Lindeberg, modedesigner.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Antingen hjälps vi alla åt att skapa en ny inkluderande energi och blir en tydlig internationell referens för en ny gemenskap bortom kulturer. Eller så hamnar vi till slut i ett inbördeskrig. Det har ju redan börjat, skriver modedesignern Johan Lindeberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är dags att samla krafterna och vända på allt och göra Sverige till ett referensland i världen genom att visa att det är den gemensamma och konsoliderade energin bortom kulturer som är den nya styrkan i Sverige.

Det är därför den svenska flaggan måste repositioneras för att representera den nya rösten från Sverige. Det nya Sverige.  Det gäller att skapa en gemensam energi som enar det svenska folket på en ny nivå. Det låter banalt men det är enkelt att jämföra processen med ett varumärke som måste uppdateras och göras relevant för i dag. Förändringen har ju redan skett för längesedan. Men ändå har så många av oss svårt att acceptera det. Det finns självklart bara en väg framåt och det är att omfamna det nya Sverige och att se de fantastiska möjligheterna som finns när man tillhör det mest progressiva landet i världen. 

En ny identitet är inte så svårt

Att skapa en förändrad identitet är inte svårt. Jag har till och med fått amerikanska konservativa män i privata golfklubbar att klä sig i nya moderna kläder med ny passform. Men det krävs mod, tydlighet och uthållighet. Då kommer vi att få ny kraft. Men framför allt måste det finnas ett tydligt syfte till förändring. 

Alla ni som sitter i timmar och kollar på utvecklingen av amerikansk politik på CNN och läser om den svåra situationen i andra länder. Ni måste förstå att det snabbaste sättet att förändra världen är att skapa en omgående förändring i Sverige. 

Jag hoppas att ni har vaknat till liv efter alla kriser som världen upplevt de senaste åren. Tajmingen är NU. 

Gängkrigen är en stor protest

Det är självklart att gängkrigen handlar om tillhörighet och en stor protest mot segregationen i Sverige. Vi har två alternativ. Antingen hjälps vi alla åt att skapa en ny inkluderande energi och blir en tydlig internationell referens för en ny gemenskap bortom kulturer. Eller så hamnar vi till slut i ett inbördeskrig. Det har ju redan börjat.

Det är mer attraktivt och har en högre status att vara en del av flera kulturer än endast en.

Tänk också på att många av de mest beundrade talangerna har sitt ursprung i andra länder. Vi kan använda fotbollslandslaget som en metafor om vi vill. För att de ska vinna så handlar det om den gemensamma energin och att man känner tillhörighet med det nya Sverige. Det stämmer också med våra värderingar. Tänk vad vi inspirerar våra barn genom att de förstår och lever tillsammans med andra kulturer. Det är den största gåvan jag gett min dotter. Känn en stolthet över att Sverige är ett inkluderande land. 

Vi behöver en naturlig ledare

Precis som ett fotbollslag så behöver det nya Sverige en inspirerande coach. Vi behöver ett visionärt ledarskap som kan sätta ett mål så att vi blir ett referensland på riktigt. Det bästa är att vi får ett politiskt parti eller en allians, som tar initiativet, och som kan tydliggöra den nya gemensamma energin. Och därmed ta ett stort steg för att göra varumärket Sverige relevant igen. Vi behöver en naturlig ledare som representerar den mångfacetterade kulturen i Sverige och som både har modet och en inspirerande energi för att kunna sätta en ”ny trend”, att det är mer attraktivt och har en högre status att vara en del av flera kulturer än endast en.

Tänk om vi löser våra egna problem och blir en röst i världen som folk ser upp till. Det är dags för en ny dynamisk dimension. Och att vi börjar drömma tillsammans.

För att citera Olof Palme: ”Det får inte finnas vi och de. Det finns bara vi”.


Av Johan Lindeberg

Modedesigner och fotograf

Magdalena Andersson: ”Vår integration har inte fungerat tillräckligt bra”