Det är dags för Birgitta Ohlsson

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Saga Bowallius.
Anders Viking Pettersson.

Det är värderingar som vinner val, för att Liberalerna åter ska kunna bli en viktig maktfaktor i svensk politik kräver det att partiet själv vågar förändras, skriver 15 av 21 LUF-distrikt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Liberala partier har ökat i 17 av de 25 europeiska länder som hållit val de senaste åren. Stödet för EU är starkare än på länge och möjligheterna för liberala rörelser är många. Men här i Sverige har Liberalerna inte lyckats vara med att skörda dessa framgångar. Partiet ligger enligt senaste SCB:s opinionsundersökning till och med under det senaste valresultatet, vilket var partiets näst sämsta i historien. I stället är det Centerpartiet som håller liberalismens fana i Sverige - vilket för ett parti som heter Liberalerna är en oroande utveckling. Centerpartiers framgångar beror på att de gediget hållit fast vid den liberala värdegrunden, även när det har varit motvind. Liberalerna har däremot misslyckats med att förmedla en liberal berättelse. Istället spretar budskapen åt alla håll och man tappar den röda tråden. Det behövs en förändring, och därför bör Birgitta Ohlsson ta över som partiledare för Liberalerna.

De finns de som anser att denna process endast gör skada. Mycket bra saker har gjorts under Jan Björklunds ledarskap, men nu måste vi blicka framåt. Efter 10 år med Jan Björklund som partiledare har Liberalerna backat i varje val och är nu skrämmande nära att hamna under riksdagsspärren. Det är snarare nuvarande tillstånd som skadar partiet. 


Räddningen är dock inte endast att byta partiledare, det handlar om att förnya partiets budskap och visioner för framtidens utmaningar. Där symboliserar Birgitta Ohlsson en modern liberal riktning för partiet. Hennes arbete för frihet, jämlikhet och mänskliga rättigheter inspirerar människor inom såväl utanför partiet. Det är få politiker i Sverige som Birgitta Ohlsson som kan väcka en sådan entusiasm. Med hennes brinnande engagemang kan hon ge nytt liv åt ett parti som allt för länge saknat glöden.

Lokalföreningar har under det senaste dygnet hastigt skickat ut nomineringar på sin kandidat. Detta är egentligen fullständigt ointressant. Liberalerna är medlemmarnas parti och om vi ska kunna förnya oss på riktigt bör vi ha som en så öppen och transparent process som möjligt. Vi välkomnar därför en process där varje medlem ska få möjligheten att påverka partiets framtid, så inte beslutet sker bakom stängda dörrar.

Det är värderingar som vinner val, för att Liberalerna åter ska kunna bli en viktig maktfaktor i svensk politik kräver det att partiet själv vågar förändras. Allt för länge har partiet varit stillastående och är nu på väg att åka ur riksdagen. Därför behöver vi en ny partiledare som kan vända den negativa trenden, och det förtroendet anförtror vi Birgitta Ohlsson.


Anders Viking Pettersson

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Värmland

Saga Bowallius

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

Filip Jovicic

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala län

Julia Hållberg

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Dalarna

Alex Nilsson

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Västernorrland

Matti Welin 

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Kronoberg

Amanda Pihl

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Blekinge 

Martin Forss

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Norrbotten

Theo Hallencreutz

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Västmanland

Carmen Malave Centeno

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Gävleborg 

Christoffer Saanum 

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Kalmar län

Anna Hallbom

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Gotland

Hannes Rudsäter

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Södermanland

Malin Niemi 

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Östergötland

Robin Thörnberg 

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Västerbotten