Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är dags att avskaffa statliga inkomstskatten

Naod Habtemichael är ordförande för Centerstudenter.
Ida Alterå är ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Att utbildning ska löna sig är en rättvisefråga, men Sverige är det land där det lönar sig minst att utbilda sig i hela OECD. Därför föreslår vi ett avskaffande av den statliga inkomstskatten, skriver Naod Habtemichael, Centerstudenter och Ida Alterå, CUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I förra veckan släppte OECD sin årliga rapport ”Education at a glance”. Rapporten visar att Sverige fortfarande är det land i hela västvärlden där högre utbildning lönar sig allra minst. Det är varken rätt eller rättvist. Inför Centerpartiets partistämma har vi därför föreslagit ett avskaffande av den statliga inkomstskatten så att ansvarstagande och flit märks av i plånboken i en större utsträckning.

Att utbildning lönar sig spelar roll. Det borde vara en självklarhet att valet av utbildning och karriärväg påverkas av den högre utbildningens dåliga lönsamhet. Den som investerat flera år av sitt liv och belånat sig måste få valuta för sin ansträngning och veta att merparten av ett lönepåslag inte försvinner i skatt.

Centern behöver ta steget

Sverige behöver ett politiskt parti som vågar diskutera sänkt skatt som en ren rättvisefråga. Vi vill att Centerpartiet som liberalt parti med en stark tilltro till den enskilde ska ta det steget. Inför partistämman har våra förbund därför tagit ställning för att avskaffa den statliga inkomstskatten. Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag.

Den förda politiken avskräcker även välutbildade och drivna individer från andra länder att komma hit och studera eller arbeta.

Nyligen lanserade även Konjunkturinstitutet och tankesmedjan Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) en rapport som pekar på Sveriges relativt höga skatter på arbete. Eftersom de flesta är väl medvetna om Sveriges höga skatter på arbetsinkomster anpassar många sitt beteende genom att utbilda sig i lägre grad och arbeta mindre när det lönar sig sämre. Det är skadligt för ekonomin. I stället borde vi öka drivkrafterna till arbete. Genom att göra det mer lönsamt att arbeta och sänka en av världens högsta marginalskatter kan vi möjliggöra fler klassresor som grundar sig i arbete, och inte nödvändigtvis i rätt kapitalinvesteringar.

Slår mot vanligt folk

Det är hög tid att vi inser att de höga marginalskatterna på arbetsinkomster slår mot vanliga människor. Antalet personer som betalar statlig inkomstskatt närmar sig hela 1,5 miljoner. Det räcker med att exempelvis en hårt arbetande barnmorska tjänar en bit över medianlönen för att det ska bli mindre lönsamt att tacka ja till ett extraskift.

Den förda politiken avskräcker även välutbildade och drivna individer från andra länder att komma hit och studera eller arbeta. Punkt 21 i Januariavtalet kommer äntligen sätta stopp för de ohållbara kompetensutvisningarna men vi måste se till att Sverige blir ett land som har en konkurrenskraftig skattepolitik och premierar ansträngning. Om vi inte ligger i framkant och framstår som ett mer attraktivt val för högkvalificerad arbetskraft, kommer det leda till att vår tillväxt hämmas.

Uppskatta i stället för beskatta

Centerpartiet är ett liberalt parti som anser att människor ska ha en möjlighet att ta ansvar och forma sitt eget liv. Därför borde det vara självklart för Centerpartiet att våga ta ställning för låga, platta skatter som ser till att utbildning och flit uppskattas mer än beskattas. Inför partistämman nästa vecka kommer vi därför göra vårt yttersta för att se till att Centerpartiet tar ställning för att avskaffa den statliga inkomstskatten. 


Av Naod Habtemichael (C)

Förbundsordförande Centerstudenter

Ida Alterå (C)

Förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund