Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är borgerligt att kalla sina bidrag för avdrag

Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom.
Foto: Grön Ungdom
David Ling, språkrör Grön ungdom.
Foto: Privat

En välbärgad familj kan få så mycket som 300 000 kronor om året i sammanlagda skatteavdrag. Det är pengar som borde gå till skolan, vården och klimatinvesteringar. 

Ekonomi är att välja – Sverige behöver ett avdragstak, skriver David Ling och Aida Badeli, språkrör Grön ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varje år förlorar staten 30 miljarder i ränteavdrag, drygt 15 miljarder i RUT- och ROT-avdrag och 6 miljarder i reseavdrag. Det är pengar som framför allt går till de som redan har mest pengar och bäst förutsättningar. Kort sagt:  det är bidrag till de rika. 

Genom att stapla olika avdrag på varandra är det dessutom möjligt för en välbärgad familj att få så mycket som 300 000 kronor i sammanlagda skatteavdrag varje år. Bara genom att utnyttja RUT- och ROT-avdragen maximalt, till exempel för skoputsning, dammsugning, köksrenoveringar eller poolbyggen, kommer ett sammanboende par upp i 250 000 kronor i skatteavdrag på ett år. 

Pengarna borde gå till välfärd och klimat

Lägger man sen på avdragen som saknar tak – främst reseavdraget och ränteavdraget – så kan man snabbt komma upp i ännu högre summor, och teoretiskt hur högt som helst. Det är pengar som, i stället för att vidga klyftorna, hade kunnat läggas på skolan, vården eller för att stoppa klimatkrisen.

Vi tycker inte att privatpersoner ska få hundratusentals kronor från statskassan för sin privata konsumtion. Vissa av avdragen har tak i sig själva – i RUT- och ROT-avdragen finns det maxbelopp på 75 000 respektive 50 000 kronor per år och person – men det finns inte för alla avdrag och inget totalt tak. Den som har stora räntekostnader kan få i princip obegränsade belopp i ränteavdrag. Det gör att de som redan har mest pengar och resurser får sin konsumtion subventionerad av alla oss andra. Därför kräver vi ett avdragstak.

Max 50 000 om året

Vårt avdragstak ska vara ett individuellt tak för sammanlagda avdrag på 50 000 kronor om året. Det innebär att var och en har gott om utrymme att göra avdrag för både resor, räntor och RUT- och ROT-arbeten, men staten slipper subventionera lyx. 

Vi kan välja att fortsätta subventionera de rikas renoveringar, billiga lån och lyxjakter. Eller så kan vi välja att investera i samhället.

Det finns viktiga poänger med de flesta avdragen, men som systemet fungerar i dag bidrar det till ökande ojämlikhet när de rikaste staplar avdrag på varandra. När de totala kostnaderna för staten minskar med avdragstakets införande kan vi dessutom skruva på ersättningsnivåerna för framför allt RUT- och ROT-avdragen, så att de tjänsterna blir ännu mer tillgängliga för de som har sämst förutsättningar.

Skadlig moderat klasspolitik

Högerpartierna, med Moderaterna i spetsen, försöker ofta utmåla människor som behöver stöd från samhället som glidare eller lyxlirare som lever på andras bekostnad. Det är bara den som aldrig sett social utsatthet som kan tro att bidragstagare lever fett. Men det är inte första gången Moderaterna saknar verklighetsförankring.

Moderaterna tycker att den som är fattig ska straffas till arbete, men den som är rik ska få sänkt skatt för att motivera till arbete. Det är en tydlig klasspolitik där den som har lite aldrig är värd samma respekt som den som har mer.

Välj bort de rikas räkmacka

Ekonomi är att välja. Vi kan välja att fortsätta subventionera de rikas renoveringar, billiga lån och lyxjakter. Eller så kan vi välja att investera i samhället: fler bostäder som folk har råd att bo i, en välfärd som fungerar både för patienter och personal och rejäla åtgärder för att stoppa klimatkrisen. 

Vi vet vad vi väljer. Det är dags att de rika slutar åka snålskjuts.


Av David Ling & Aida Badeli

Språkrör Grön ungdom