Foto: WAHID RAZIULLAH / WAHID RAZIULLAHFoto: WAHID RAZIULLAH / WAHID RAZIULLAH
 Foto: WAHID RAZIULLAH / WAHID RAZIULLAH
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.

Dessa krav borde ställas på muslimer

Publicerad

Kärlek och lojalitet för vårt land (Sverige) borde betonas mer. Betydelsen av att lära sig språket och utbilda sig bör också värdesättas högre, skriver imamen Kashif Virk.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I SVT Aktuellt (28/6) efterlystes tydligare avståndstagande från IS världsbild av muslimska organisationer och företrädare i Sverige. En önskan uttrycktes även om större muslimskt deltagande i den offentliga debatten för att slå hål på extremisternas världsbild.

Jag har själv som imam under de senaste fem åren skrivit debattartiklar och engagerat mig i olika sammanhang för just detta (www.imambloggen.se), och många gånger känt mig ensam bland muslimska företrädare att göra så. Exempelvis deltog jag i Opinion Live den 22 september 2016 om extremism och yttrandefrihet. Jag har även skrivit flera artiklar här i Expressen i ämne.

 

LÄS MER: Vi anpassar oss efter svenska samhället 

 

Det är viktigt att uppmärksamma problematiken bakom denna upplevda tystnad från muslimska företrädare. Samtidigt är det också viktigt att lyfta fram det arbete som sker på organisations- och föreningsnivå för att integrera muslimska ungdomar.

Jag vill med den här artikeln föreslå ett antal riktlinjer som alla muslimska organisationer borde skriva under på, vilka är viktiga dels för att minska motsättningarna bland muslimer. De borde bland annat aktivt förmedlas i landets moskéer. För mig är dessa principer självklara och har tydligt stöd i Islams läror.

Alla inriktningar – såsom sunni, shia, sufi och ahmadiyya – borde ha rätt att få definiera sig själva som muslimer, utan att betraktas av andra muslimska grupper som någonting annat. Detta är viktigt för att få slut på sekterismen.

Alla som önskar lämna islam för en annan livsåskådning borde få göra det, utan att uppleva hot och socialt stigma från andra muslimer. I flera länder finns hårda straff förknippade med detta, något man bör ta avstånd ifrån.

Respekt för andra religioner och livsåskådningar borde förmedlas mer tydligare, och interreligiösa vänskaper borde främjas.

Kärlek och lojalitet för vårt land (Sverige) borde betonas mer, och betydelsen av att lära sig språket och utbilda sig bör värdesättas högre.

Synen på messias (en utlovad gestalt enligt muslimsk tradition) bör reformeras. Många muslimska grupper tror i dag att denne gestalts mest utpräglade uppgift kommer vara att kriga och tvångskonvertera människor till islam. Det är uppenbart att en sådan uppfattning försvårar social och interreligiös harmoni.

 

LÄS MER: Fler imamer måste motarbeta jihadister 

 

Jag menar att så länge inte muslimska grupper är redo att skriva under på punkterna ovan, så kommer de ha mycket svårt att på ett övertygande sätt kunna ta avstånd från religiös extremism. Som muslimsk företrädare har jag som sagt debatterat just dessa frågor i svensk offentlighet sedan en längre tid, med hänvisning till Islams urkunder. Nu hoppas jag att fler gör detsamma.

I veckan nåddes vi av den glädjande nyheten om IS fall i Irak. Men kampen mot den religiösa extremismen måste onekligen fortsätta.

 

 

Kashif Virk

Imam, Ahmadiyya Muslimska Samfundet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag