Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Desperata sossar försöker skrämma en hel yrkeskår

SD vill sänka lönen för tiotusentals lärare, skrev utbildningsminister Anna Ekström på Expressen Debatt.Foto: KRISTIAN POOHL
Jimmie Åkesson, partiledare (SD).Foto: Sverigedemokraterna
Oscar Sjöstedt är ekonomisk-politisk talesperson för SD.Foto: JESSICA GOW/TT

Det är uppenbart att S har tappat greppet om verkligheten och nu sprider Anna Ekström rena lögner om lärarnas löner.

Vill man på riktigt hjälpa den svenska lärarkåren gör man det främst genom att satsa rejält på Sveriges kommuner, något som S valt att i princip helt bortse ifrån i sin egen pyttipannabudget, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi har under den senaste tiden noterat att Socialdemokraterna i sin iver att återta förlorad mark inom väljarkåren, intensifierat sitt arbeta med att vilseleda väljarna genom att sprida rena lögner. Att det skulle bottna i okunskap är föga troligt med tanke på att utbildningsministern om någon borde ha insikt om fakta i målet. Den enda rimliga slutsatsen är därför att Socialdemokraterna medvetet ljuger i sin desperata jakt på att vända sin nedåtgående trend. Att försöka skrämma en hel yrkeskår, i det här fallet Sveriges lärare, till lydnad är en kall och cynisk taktik som väljarna kommer att genomskåda. 

Problemet är krisen för kommunerna

Det som man medvetet undanhåller läsaren, eftersom det inte rimmar med den torgförda lögnen, är våra massiva satsningar på kommunsverige. Det är kommunerna som äger huvudmannaskapet i den svenska skolan, det är därmed kommunerna som ansvarar för lärarnas löner. Det säger sig självt att ett kommunsverige i kris knappast gynnar lärarna. På sikt hade den rätta prioriteringen varit att ge skolan ett statligt huvudmannaskap, något som vi förslagit länge, vilket dessutom skulle leda till en ökad jämlikhet så att skolorna inte påverkas av kommunernas ekonomiska läge.

Istället för att ta ansvar och se allvaret i situationen med kommunernas ekonomi så ägnar sig Socialdemokraterna åt skrämselpropaganda. Det är sorgligt.

Regeringen bär ansvaret

Skolor runtom i landet tvingas till nedskärningar eftersom kommunerna inte mäktar med ekonomiskt. Besparingar och nedskärningar har dessvärre blivit en vardag för många av landets kommuner och flera lärare vittnar om en sådan brist på pengar att man inte ens har råd att köpa in skolmaterial. I Kiruna har man tvingats göra besparingar som inneburit att femtio elevassistenter bortprioriterats, ett gränsfall till lagbrott, menar vissa. Regeringen är i allra högsta grad ansvarig för denna utveckling eftersom de inte hörsammar de varningar och rop på hjälp som kommer från kommun efter kommun.

Så nej, Anna Ekström, vill man på riktigt hjälpa den svenska lärarkåren gör man det främst genom att satsa rejält på Sveriges kommuner, något som Socialdemokraterna valt att i princip helt bortse ifrån i sin egen pyttipannabudget. I denna fattas det tiotals miljarder för att kommunerna ens ska kunna bibehålla nuvarande nivå på välfärden enligt SKL:s senaste rapport.

Sverige sjunker som en sten

Utöver detta gör man sig lustig över Singapores skolsystem som lyckats ta sig från botten till toppen på 25 år och vara ledande i utbildning under de senaste fem åren. Sverige å andra sidan har tyvärr sjunkit som en sten i samma mätningar. Det är uppenbart att Socialdemokraterna har tappat greppet om verkligheten, de ser inte ens tillräckligt långt för att inse krisläget i många av landets egna kommuner.

 

Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare

Oscar Sjöstedt (SD) 

Ekonomisk-politisk talesperson

Här gör Anna Ekström praktik som lärare