Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Desperat Wallström skyller på judarna

Yair Lapid, partiledare för Yesh Atid, Israels största mittenparti.
Foto: Dan Balilty
Urikesminister Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall

Varför tog utrikesminister Margot Wallström på eget initiativ upp israelisk-palestinska konflikten?

Svaret är att den europeiska vänstern är desperat. Den har slut på humanitära förklaringar på den islamistiska extremismens mordiska terrorism, skriver Yair Lapid, partiledare för Yesh Atid, Israels största mittenparti.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en intervju med SVT tillfrågades Sveriges utrikesminister Margot Wallström om terrorattackerna i Paris. Hennes svar på frågan om hur orolig hon är för radikaliseringen av unga människor i Sverige löd: "Och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”.

Senare försökte ministern hävda att hon inte kopplade samman de två sakerna, men det förefaller vara ett underligt påstående, inte minst mot bakgrund av att journalisten som intervjuade henne inte ens frågade henne om den israelisk-palestinska konflikten. Det var på eget initiativ hon tog upp ämnet. 

Varför? 

Svaret är att den europeiska vänstern är desperat. Den har slut på humanitära förklaringar på den islamistiska extremismens mordiska terrorism. I utrikesminister Wallströms upplysta värld kan ingen koppling göras mellan religionen islam och våldsam terrorism eftersom en sådan koppling, Gud förbjude, skulle kunna förnärma någon. Hennes absurda lösning på detta dilemma är att när muslimer mördar kristna – skyll på judarna.

Men judarna har fått nog av att vara tysta. Den israelisk-palestinska konflikten har inte på något sätt någon koppling till den våg av massmord som genomförs av fundamentalistisk islam. I själva verket påstår inte ens IS själva att de attackerade Paris på grund av palestiniernas situation. Enligt deras egen utsaga gjorde de det på grund av situationen i Syrien. Detta gör det än mer oklart varför utrikesminister Wallström sökte en ursäkt för dem på vår bekostnad.


Jag delar uppfattningen att detta inte har att göra med religionen islam utan med en fruktansvärd och mordisk avart av den, men fakta är varken onda eller goda, de är bara fakta: Islamisk terrorism existerar och det val vi har är att bekämpa den utan att vackla – eller att dö. Detta är ett världskrig och i långa loppet kommer var och en tvingas välja vilken sida de står på.

Jihadistisk terrorism är global, den har vuxit snabbt, och dess målsättning är förintandet av den västerländska civilisationen. Dess dödens budskap når varje vrå. Tvillingtornen i New York, Londons tunnelbana, Kashmir, Mumbai, Nigeria, Paris och i stort sett hela den muslimska världen. Under de gångna sextio åren har muslimer dödat inte mindre än tolv miljoner andra muslimer, eftersom de inte uppfattades radikala nog av gärningsmännen. Antalet palestinier som dödats under dessa sextio år räknas i tusental. Vi beklagar vart och ett av dessa dödsfall djupt och Israel utreder varje händelse med civila offer och drar soldater och officerare inför rätta när så krävs.  Israel är en blomstrande demokrati i vilken arabiska medborgare tjänstgör som parlamentsledamöter, domare i högsta domstolen och innehar ledande befattningar inom militären.

Ingen svensk tidning skulle publicera mitt svar – tillika svaret från många andra israeler – på frågan om varför en del människor skyller på judarna varje gång något hemskt inträffar, men även utöver detta bygger utrikesminister Wallströms koppling på ett grundläggande moraliskt tillkortakommande. Varför? För att den antyder att det finns någon omständighet, någon förklaringsmodell, som rättfärdigar terrorism.


I Asien, i Afrika, i Mellanöstern och även i Europa lever hundratals miljoner människor under förhållanden långt värre än dem som IS fanatiker lever under (och betydligt värre än palestinierna som åtnjuter självbestämmande och generöst europeiskt bistånd). Världen är full av hungriga människor, förtryckta människor, flyktingar som inte för ett ögonblick tänker tanken att deras omständigheter skulle rättfärdiga idén att de kan plocka upp ett vapen och mörda oskyldiga unga människor på väg till en konsert. Alla som erbjuder fanatikerna förklaringar, hjälper dem.

I min roll som ledamot av utskottet för underrättelsefrågor i det israeliska parlamentet och i min tidigare roll som medlem av Israels säkerhetskabinett har jag fått ta del av massor av information från underrättelsetjänsterna om hur islamistiska terrorister ser på västerlänningar som försöker förklara deras gärningar på ett politiskt korrekt sätt. Svaret är att de anser att det tjänar deras syften och hjälper dem att uppnå en global islamistisk revolution. Om detta, och bara om detta, håller jag med dem.


Yair Lapid

Partiledare för Yesh Atid, Israels största mittenparti, och tidigare israelisk finansminister