Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Desperat S har tappat kontrollen över vården

S-ministrarna Ardalan Shekarabi, Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson under pressträffen om privatiseringar i vården. Partiet har i fyra år visat att deras enda sjukvårdspolitik är motståndet mot förändring, skriver Johan Ingerö. Foto: ERIK SIMANDER/TT
Johan Ingerö är ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.

I detta akuta läge lovar S att sätta kniven i de fyrtio procent av vårdcentralerna som drivs privat. 

Konsekvensen kan bli en storskalig vårdinfarkt. Vårdcentralerna är sjukvårdens främsta försvarslinje. Om de kollapsar står sjukhusen på tur, skriver Timbros Johan Ingerö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SJUKVÅRD. Det luktar desperation. I tisdags höll Socialdemokraterna pressträff för att meddela att de vill ha bort vinsterna ur sjukvården, att inga sjukhus ska drivas av företag och att inga patienter med privat sjukförsäkring ska få "köpa sig förbi" vårdköerna. Under onsdagen tillade partiet att landstingens beroende av hyrläkare ska brytas.

Alla som känner till sjukvårdens regler och problem inser att detta är tomt valprat.

 

LÄS MER: S vill stoppa privatiseringar i vården – kritiseras av Sjöstedt: "Fegar ur"

 

Regeringen valde själv att plocka bort sjukvården ur sitt stora förslag om vinststopp, eftersom det var ogenomförbart. Fyrtio procent av alla vårdcentraler drivs i privat regi.

Av sextiotalet akutsjukhus i Sverige drivs bara ett av ett företag, nämligen S:t Göran i Stockholm. Det är ett av landets absolut bästa, med högre effektivitet och nöjdare patienter än nästan alla andra akutsjukhus.

Redan förbjudet att köpa sig förbi köerna

Det är redan förbjudet att köpa sig förbi köer. Landstingen beställer en viss mängd vård. När vårdgivarna har levererat den överenskomna mängden är de fria att ge vård till försäkringspatienter. Det är upp till landstingen hur mycket vård de vill betala för. Vad menar Socialdemokraterna att vårdpersonal ska göra resten av tiden? Spela biljard? Lösa sudoku? 

Situationen med hyrläkare är ett problem för alla partier. Men sanningen är att vården inte fungerar utan dem. Landstingen är helt enkelt inte några populära arbetsgivare.

Den svenska sjukvården är medicinskt sett god. Men den plågas av stora strukturproblem. Dessa problem har Socialdemokraterna inte gjort minsta ansats till att ens börja studera, under de fyra år som partiet innehaft socialministerposten. Vårdköerna har ökat under hela deras tid vid makten, efter att ha sjunkit under de borgerliga åren. Landstingen har fått mer pengar, och vi har fått högre skatter. Men mer pengar hjälper inte om de används på fel sätt.

För få läkare på vårdcentralerna

Och i Sverige används pengarna fel. Andra länder har kommit betydligt längre med att utveckla sin sjukvård. Finland, Danmark och Norge är på god väg att lösa sina köproblem. Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna har praktiskt taget inga köer alls. Varför ska då vi behöva vänta månader och ibland år på den sjukvård vi behöver?

Att blunda för uppenbara problem är ansvarslöst. Ställda inför de växande vårdköerna har såväl Löfven som Strandhäll krampaktigt hållit sig fast vid ståndpunkten att svensk vård håller världsklass.

Våra problem börjar till stor del i primärvården. Bara femton procent av våra läkare arbetar på vårdcentraler – i andra länder är siffran ofta runt fyrtio procent. Det driver patienterna mot sjukhusen, som blir överbelastade och långsamma. I detta akuta läge lovar Socialdemokraterna att sätta kniven i de fyrtio procent av vårdcentralerna som drivs privat. Konsekvenserna kan bli en storskalig vårdinfarkt. Vårdcentralerna är sjukvårdens främsta försvarslinje. Om de kollapsar står sjukhusen på tur.

Vård i världsklass är en klen tröst för den som inte får någon

Det är fullt naturligt att vi som deltar i sjukvårdsdebatten har olika värderingar, idéer och lösningar. Men att blunda för uppenbara problem är ansvarslöst. Ställda inför de växande vårdköerna har såväl statsminister Stefan Löfven som socialminister Annika Strandhäll krampaktigt hållit sig fast vid ståndpunkten att svensk vård håller världsklass. Men det är själva vården som gör det, inte tillgängligheten. Att vården är av hög kvalitet är en klen tröst för den som inte får någon.

Socialdemokraterna har i fyra år visat att deras enda sjukvårdspolitik är motståndet mot förändring. Det motståndet sitter så djupt att de hellre fäktas mot problem som inte finns, än griper sig an dem som faktiskt finns. De förtjänar inte fyra regeringsår till.

 

Av Johan Ingerö

Ansvarig för välfärdspolitik på Timbro