Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den svenska vården måste byggas om

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i Socialutskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Att bara fortsätta som förr efter pandemin är inte ett alternativ. Sverige måste betala den vårdskuld som byggts upp både före och under krisen. Därför föreslår vi kristdemokrater att en oberoende expertgrupp tar fram lösningar, skriver Ebba Busch och Acko Ankarberg Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under den senaste månaden har svensk hälso- och sjukvård genomfört en historisk omställning. Partier, myndigheter och – framför allt – landets vårdanställda har arbetat dygnet runt för att möta och lösa coronakrisen. Krisen är fortfarande inte över, men vi måste redan nu börja planera för tiden bortom den och även ta tillvara de lärdomar som krishanteringen har gett oss. Därför föreslår vi kristdemokrater att en oberoende expertgrupp ges i uppdrag att ta fram förslag för att lösa de akuta problemen. Vi vill ge gruppen två konkreta uppdrag:

Enorm vårdskuld 

För det första måste Sverige betala den vårdskuld som byggts upp både före och under krisen. Mycket pekar på att människor avstått och avstår från att söka vård av rädsla för smitta. Risken är att de i väntan på vård blir ännu sjukare, och kommer behöva ännu mer sjukvård längre fram.

En trasig höftled som inte åtgärdas kan leda till felbelastning så att även andra delar av kroppen skadas. En uppskjuten screening för livmoderhalscancer kan leda till att sjukdomen upptäcks för sent. Vi ser även tecken på att människor avstått från att söka vård för mer akuta tillstånd som stroke eller hjärtproblem. Det kommer att ge allvarliga konsekvenser längre fram. Redan långa köer till operationer och specialistvård kommer bli ännu längre. Det mänskliga lidandet kommer att öka.  

Systemfelen är plågsamt tydliga

För det andra har systemfelen i Sveriges vårdsystem blivit plågsamt tydliga. Regionernas och kommunernas beredskap var alldeles för svag för att hantera en så allvarlig smittspridning. Men allt ser inte mörkt ut. Digitala lösningar har tvingats fram i en takt som få kunnat föreställa sig. Onödig administration har lagts åt sidan. Det är viktigt att vi nu lär av både det som gjorts rätt och av det som har brustit.

Statsminister Löfvens idéer är feltänkta, skriver KD-topparna.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Socialdemokraterna har föreslagit ett liknande arbete, vilket är bra. Men det finns ett par viktiga skillnader mellan våra förslag. Statsminister Stefan Löfven vill tillsätta en kommission som enbart går igenom själva krishanteringen men som inte föreslår något nytt för själva sjukvården. Dessutom vill han inte att kommissionen ska börja arbeta förrän krisen är över. Vi tror att båda de idéerna är feltänkta. Vårdskulden är akut och de särskilda insatser som har fungerat bra måste permanentas, inte rinna ut i sanden i takt med att pandemin lägger sig.

Lägg ned regionerna

Det viktigaste för vår del är slutsatsen att utan en stark statlig styrning mitt under brinnande kris, så hade inte regionernas och kommunernas insatser räckt långt. Förmågan att samordna 21 regioners arbete finns bara hos staten, inte hos regionernas själva. Det gäller nu under krishanteringen. Men det gällde även innan. Sveriges sjukvård hade stora problem även före pandemin. Låt oss inte glömma att nya körekord hade slagits i tio månader på raken, trots att samhället då i övrigt fungerande som vanligt.

Krisen har lärt oss att en omställning av vården är möjlig

Det är ingen hemlighet att vi kristdemokrater vill lägga ned regionerna, eller landstingen som de tidigare hette. Sjukvården är en alldeles för skör och komplicerad apparat för att kunna splittras mellan 21 olika organisationer. Därför är Sverige relativt ensamt om att organisera vården på det sättet. Vårt land behöver nu tänka om utifrån den enorma mängd kunskap som finns av både vårt och andra länders system – och givetvis även utifrån vad coronautbrottet har lärt oss. Att bara fortsätta som förr efter pandemin är inte ett alternativ.

Riskerar gå miste om semestern

Dagens situation är otroligt ansträngd. Personalen inom kommunal och regional vård och omsorg går redan på knäna. Dessutom riskerar de nu att gå miste om den efterlängtade och nödvändiga sommarsemestern på grund av att de har alldeles för få kolleger. Det vore katastrofalt, både för personalen men även för arbetsgivarna. När medarbetarna tvingas slita under orimliga förhållanden blir det i princip omöjligt att upprätthålla kvaliteten i äldreomsorgen, akutvården, primärvården eller annan vård. 

Med en bra arbetsmiljö och skäliga villkor underlättas kvalitetsutveckling och en god spiral formas där fler vill vara med och bidra. Svensk vård måste byggas om. Annars kommer vi aldrig att klara av att betala av vårdskulden. 

Krisen har lärt oss att en omställning av vården är möjlig. Låt oss använda den insikten i byggandet av ett nytt och bättre vårdsystem.


Av Ebba Busch (KD)

Partiledare

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Ordförande i Socialutskottet