I samhällen med många olika människor får man även anpassa sig till saker man ogillar. Staten har viktigare saker för sig än att förbjuda rökning på uteserveringar, skriver Rebecca Weidmo Uvell. Foto: COLOURBOXI samhällen med många olika människor får man även anpassa sig till saker man ogillar. Staten har viktigare saker för sig än att förbjuda rökning på uteserveringar, skriver Rebecca Weidmo Uvell. Foto: COLOURBOX
I samhällen med många olika människor får man även anpassa sig till saker man ogillar. Staten har viktigare saker för sig än att förbjuda rökning på uteserveringar, skriver Rebecca Weidmo Uvell.  Foto: COLOURBOX
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.

Sitt hemma och sura om du inte gillar röken

Publicerad

Vi kan inte ha ett läge där varje litet irritationsmoment i vardagen ska  lösas med lagstiftning, som nu med nästa rökförbud.

När uteserveringarna äntligen dyker upp ska inte en av staten utsänd moralist peka på vad vi ska och inte ska göra, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RÖKFÖRBUD. Regeringen laddar för att förbjuda all rökning på alla uteserveringar. Nu bestämmer inte regeringen utan riksdagen, så det återstår att se när förslaget läggs om en majoritet i riksdagen håller med.

Men att de ens tycker att idén är rimlig säger mycket om hur den så kallade Samarbetsregeringen i rött och grönt ser på både sin egen uppgift och på andra vuxna människor. Och på företag.

För kollar man på hur mycket regeringen fokuserat på tobak sedan de tillträdde, kontra alla andra folkhälsofrågor, ser man nästan en besatthet. Som om Folkhälsomyndigheten inte har en rad andra mer angelägna uppdrag än att försöka få vuxna människor som konsumerar en laglig produkt att låta bli det.

 

LÄS MER: Förbjud rökning i lägenheter och på balkonger

 

Under Alliansen låg fokus på verkliga problem, som den växande psykiska ohälsan och antibiotikaresistens. Men så fort Gabriel Wikström, som själv opinionsbildat mot alkohol åt IOGT-NTO, tog över frågorna skiftade man snabbt till tobak.

Rökningen minskar av sig själv

Samtidigt som vi satsar rekordmycket skattepengar på av staten betalad opinionsbildning mot tobak så minskar rökningen, konstant. Av sig själv.

Bara sedan 2006 har dagligrökningen minskat från 12 procent av befolkningen till 9 procent. Rökningen har sjunkit varje år sedan 1980-talet, då drygt 30 procent av befolkningen rökte dagligen.

Tobak är en laglig produkt. Är det verkligen rimligt att staten finansierar ren opinionsbildning mot en laglig produkt som bara myndiga får konsumera och vars konsumtion sjunkit varje år i snart 40 år?

Spridningen av MRSA är viktigare frågor

Samtidigt som vi har en regering som verkar närmast fixerad vid att uppfostra vuxna, verkar de helt sakna intresse av flera av just Folkhälsomyndighetens viktiga områden – vaccinationer och ökningen av TBC och multiresistenta bakterier (MRSA). För enligt Folkhälsomyndighetens årliga undersökning "Folkhälsan i Sverige" konstateras 2016 att antalet fall av MRSA ökat med 30 procent mellan 2014 och 2016 och nu är uppe i 3 800 fall per år. Skälet är enligt myndigheten framför allt den stora ökningen utlandsfödda i landet.

De som störs av att en person tar en njutningsfull fredagscigarett till after work-vinet kan flytta på sig eller sitta och sura på sin egen balkong.

Vi hade nyligen ännu ett mässlingsutbrott, som denna gång utsatte nästan 60 spädbarn för smittorisk. Samtidigt som många vuxna människor födda mellan 1970 och 1980 bara fick en av de två sprutorna mot mässlingen för att sjukdomen i princip var utrotad. Vi har inte fullgott skydd i dag. 

Var är strategierna mot det här? Och hur ska vi skydda oss mot ett av de största hoten mot hälsan, som MRSA faktiskt är? Detta verkar inte regeringen bry sig nämnvärt om. Men nåde den som tänder en cigarett utomhus.

Rökare är värda ett bloss på uteserveringen

Redan i dag kan ägare till restauranger ha rökfria uteserveringar. De betalar dyrt för trottoarplats och tillstånd. Halva året lider svenskarna i mörker och dåligt väder. Av depression, eviga förkylningar och dagsljus som är över på en lunchrast. När uteserveringarna äntligen börjar dyka upp som ett lika säkert vårtecken som tussilago ska inte en av staten utsänd moralist peka på vad vi ska och inte ska göra. Staten har viktigare saker för sig.

I samhällen där många människor med olika preferenser finns får man även anpassa sig till saker man ogillar. Så är det bara. Vi kan inte ha ett läge där varje litet irritationsmoment i vardagen ska lösas med lagstiftning. 

De som störs av att en person tar en njutningsfull fredagscigarett till after work-vinet kan flytta på sig eller sitta och sura på sin egen balkong. Regeringen ska låta bli att ägna dyrbar tid och miljoner med skattekronor till moralkakor.

 

Av Rebecca Weidmo Uvell 

Borgerlig opinionsbildare och författare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag