Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den som hörs mest får stanna i Sverige

Trots att vi har rekordmånga flyktingar i världen väljer Löfven och Lööf nu att ge förtäckt amnesti till en grupp som saknar skyddsskäl. Det är bortom min förståelse, skriver Robert Hannah.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Robert Hannah är riksdagsledamot för Liberalerna.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Personer med goda kunskaper om hur man påverkar politiker har hjälpt tusentals afghanska män utan skyddsskäl att få förtäckt amnesti.

Dessa volontärer behöver nu inte ta något helhetsansvar för att asylrätten krackelerar, skriver Robert Hannah (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DE ENSAMKOMMANDE. Centerpartiet har nu bestämt sig för att stötta regeringens förslag om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för ensamkommande som saknar skyddsskäl. Som liberal står jag fast vid asylrätten där det är varje människas skyddsskäl som avgör, inte gymnasiestudier eller handläggningstider. Jag noterar också Lagrådets totalsågning av förslaget som man menar är godtyckligt. Uttalandet att "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas", är den skarpaste kritiken från landets mest kunniga jurister på länge.

160 000 människor sökte sig till Sverige under flyktingkrisen hösten 2015. Sverige har tagit ett stort ansvar för att hjälpa människor på flykt. Det ska vi vara stolta över. Jag är starkt kritisk mot alla förslag om att inskränka asylrätten. Asylrätten måste värnas. Men som liberal är jag lika kritisk mot förslag som innebär förtäckt amnesti till utvalda grupper som inte har skyddsskäl.

Sverige inte kan ta emot hur många flyktingar som helst. Då måste vi prioritera de som faktiskt är flyktingar enligt lagens mening. Inte andra.

Asylrätten urholkas när den behövs som mest

Vi har fler flyktingar i världen i dag än vi haft sedan andra världskriget. Det är knappast någon som ser ett slut på inbördeskriget i Syrien. Trots att vi har rekordmånga flyktingar i världen väljer Stefan Löfven med hjälp av Annie Lööf nu att prioritera förtäckt amnesti till en grupp som saknar skyddsskäl. Det är bortom min förståelse. Det betyder att man urholkar asylrätten i en tid när den behövs som mest. Det betyder också att man underkänner Migrationsverket och svenska domstolars bedömningar i dessa ärenden.

En majoritet av partierna i Sveriges riksdag verkar vara överens om att Sverige inte kan ta emot hur många flyktingar som helst. Då måste Sverige prioritera de som faktiskt är flyktingar enligt lagens mening. Inte andra. Den förtäckta amnestin handlar om 9 000 människor, nästan uteslutande unga män med afghansk nationalitet, som inte har asylskäl. Vem som helst förstår att de flesta av dem vill stanna i Sverige. Men asylrätten innebär också att en del får ett nej och då måste lämna Sverige.

Nu hoppas fler grupper på amnesti – och väljer att gömma sig

Jag kan inte längre motivera för assyrier, yezidier, hbtq-personer och andra utsatta asylsökanden som fått avslag på sin asylansökan varför de ska återvända. Självklart kommer de nu vara än mindre motiverade att lämna Sverige utan kommer hoppas på att regeringen utfärdar en amnesti till deras asylgrupp också. Detta gör att fler som fått avslag kommer välja att gömma sig.

Dessutom har de rödgröna och Centerpartiet genom sitt agerande visat att det fortfarande i Sverige krävs starka grupper bakom sig för att göra sin röst hörd. De afghanska ensamkommande har fått en särställning enbart för att de har hamnat hemma hos starka etniskt svenska medborgare medan de flesta andra asylgrupper hamnat i utsatta invandrartäta områden i storstädernas förorter. 

Det handlar om gode män, socialsekreterare, lärare och andra volontärer med goda kunskaper om det svenska systemet och om hur man påverkar politiker. De har gjort ytterst goda insatser och Sveriges mottagande hade inte klarat sig utan dem. Men dessa personer behöver sen inte ta något helhetsansvar för att det svenska asylsystemet nu har blivit godtyckligt och orättvist.

Varför får afghanska män stanna – men inte kvinnor som flytt från IS?

Lagförslaget betyder att det inte längre är skyddsskäl som styr vem som får stanna i Sverige, utan det räcker att tillhöra den grupp som syns och hörs mest på nyhetssidorna.

Stefan Löfven och Annie Lööf är svaret skyldig att svara på frågan: Varför ska unga män från Afghanistan som inte har skyddsskäl få stanna i Sverige, när unga assyriska och yezidiska kvinnor från ISIS folkmord i Irak måste återvända hem?

 

Av Robert Hannah

Riksdagsledamot för Liberalerna, Göteborg