Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TtStefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt

Stefan Löfven.

 Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Id-kontroller. Foto: Johan Nilsson / TtId-kontroller. Foto: Johan Nilsson / Tt

Id-kontroller.

 Foto: Johan Nilsson / Tt

Den moraliska stormakten har fallit

Publicerad

Så sent som i början av september kunde Stefan Löfven fortfarande hålla brandtal till försvar för öppna gränser och en generös flyktingpolitik. Omsvängningen under galgen är inte bara ett moraliskt haveri, skriver professorn Stefan Hedlund.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

November 2015 blev tiden då det politiskt korrekta Sverige slutgiltigt satte sin moraliska överlägsenhet i halsen, och var nära att kvävas på kuppen.

Både medier och politiker i Danmark pekar på det absurda i att man under många år fått höra Sverige tala grötmyndigt om det egna landets moraliskt överlägsna flyktingpolitik, samtidigt som man brännmärkt Danmark som ett kallt och främlingsfientligt land.

De id-kontroller som nu har börjat gälla för inresa till Sverige utgör en historisk milstolpe inte bara i europasamarbetet utan också i våra relationer till grannen på andra sidan Öresund.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen skräder inte orden, och han är inte ensam i sin kritik. Den svenska helomvändningen har mötts av omfattande vrede från tre olika håll.

En är den grupp av kanske 16 000 pendlare mellan Malmö och Köpenhamn som nu fått det extra svårt att få ”livspusslet” att gå ihop. Trots att hyrorna i Köpenhamn är väsentligt högre än i Malmö har en del valt att flytta. Från den svenska regeringens sida möts detta av en axelryckning.

En annan är företrädare för det näringsliv som satsat stort på en fördjupad integration inom Örestadsregionen. De har sannolikt rätt i att begränsningar i den fria rörligheten kommer att få omfattande ekonomiska konsekvenser. Politiska skribenter i Malmöpressen anklagar centralmakten i Stockholm för att inte förstå, eller kanske ens vilja förstå, detta.

En tredje grupp av kritiker varnar för att Sverige nu sätter i gång ett dominoras av gränskontroller som hotar hela Schengen-samarbetet och i förlängningen därmed även EU-projektet som sådant.

 

Så sent som i början av september kunde statsminister Stefan Löfven fortfarande hålla brandtal till försvar för öppna gränser och en generös flyktingpolitik. Den panikartade helomvändning som sedan följde läggs nu andra till last. Sverige var det enda landet inom EU som (tillsammans med Tyskland) hade en korrekt politik. Om bara alla andra hade gjort som vi så hade allt gått bra.

Logiken haltar betänkligt. Det finns tre obestridliga fakta som statsminister Löfven redan i september bör ha varit väl medveten om:

Det första var att alla prognoser pekade på att mycket betydande flyktingströmmar var att vänta. Flyktingsmugglare gnuggade säkert händerna åt alla de bilder och citat man kunde anföra till stöd för Sverige som ett välkomnande paradis.

Det andra var att erfarenheterna av svensk integrationspolitik entydigt pekade på en begränsad förmåga att absorbera stora volymer nyanlända. Det omedelbara strulet kring mottagning kan läggas åt sidan. Integration handlar om att få folk i arbete, om strukturell diskriminering av utlandsfödda, om fackföreningar som motsätter sig låga löner, och i förlängningen om acceptans från det svenska folket för en radikal omvandling av samhället.

Det tredje och helt avgörande var att tron på att andra faktiskt skulle göra som Sverige krävde var naiv, på gränsen till oförsvarlig. Det var här den moraliska stormakten föll som allra tyngst. Det blev plötsligt klart att många grannländer anser att vi nu gott kan ta konsekvenserna av vår högfärd.

 

Trots att detta borde det ha stått glasklart valde regeringen att framhärda i att Sverige var öppet och välkomnande, och oppositionen intog samma hållning. Samtliga etablerade partier kände uppenbarligen större oro över att ge Sverigedemokraterna rätt än över att utlösa en spektakulär flyktingkatastrof.

Omsvängningen under galgen är inte bara ett moraliskt haveri, med omfattande konsekvenser för alla vi lockat att försöka ta sig till vårt land.

Det är också ett politiskt haveri, där ansvar borde utkrävas.

 

Stefan Hedlund

Professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag